Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Samostan u Kraljevoj Sutjesci će imati novi sistem zaštite

kraljeva-sutjeska1123

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je, na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, odobrila sredstava Franjevačkom samostanu „Sv.Ivana Krstitelja“ u Kraljevoj Sutjesci kod Kaknja na ime pokrivanja dijela troškova realizacije projekta ugradnje sistema protuprovalne dojave u samostanu.

Nakon razmatranja informacije upućene od čelnika Samostana, početkom godine Vlada ZDK je obaviještena od kantonalnih institucija sigurnosti “o postojanju ozbiljnih prijetnji o mogućnosti provala i otuđenja vrijednih muzejskih eksponata, od kojih su neki unikati i rariteti u Bosni i Hercegovini”.

Kao pomoć za ovu aktivnost u oblasti zaštite kulturno-historijskih spomenika na području Zeničko-dobojskog kantona, Vlada je odobrila iznos od 3.000 KM, koja će se isplatiti iz namjenskih sredstava Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK za zaštitu nacionalnih spomenika.

Franjevački samostan „Sv.lvana Krstitelja“ u Kraljevoj Sutjesci sa cjelokupnom pokretnom imovinom je Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i kao takav uživa najveći stepen zaštite. U okviru samostana se nalazi Muzej i knjižnica, u kojima se čuva neprocjenjiva vrijednost izuzetno važnog kultumo-historijskog blaga Bosne i Hercegovine.

U skladu sa ovim informacijama, i na prijedlog nadležnog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, Vlada ZDK je odlučila i zatražila da se krene u realizaciju projekta ugradnje odgovarajućeg sistema protuprovalnih dojava, u cilju zaštite imovine koja je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.