Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oglasila se sad već bivša zastupnica

Samra Ćosović – Hajdarević: U Skupštini KS se kao žena i majka nisam osjećala ugodno

samra

Nakon ostavke SDA-ove zastupnice CIK je mandat dodijelio Hazimu Bahtanoviću koji je u međuvremenu objavio da on ne želi u Skupštinu, a pojavila se i informacija da će na mjesto Ćosović-Hajdarević doći Haris Zahiragić

Nakon što je na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije (CIK) BiH prihvaćen zahtjev Samre Ćosović –Hajdarević, za ostavkom na mjesto zastupnice SDA u Skupštini Kantona Sarajevo , o čemu je Fokus danas već pisao, o ostavci se na svojoj Facebook stranici oglasila i sad već bivša zastupnica SDA u Kantonalnoj skupštini.

S. DEGIRMENDŽIĆ

Ona je ponovila ono što je danas rečeno i na sjednici CIK-a, a to je da je ostavku podnijela iz privatnih i profesionalnih razloga. U svom status na Facebooku, kazala je da će “privatne razloge zadržati za sebe”, a obrazlažući one profesionalne, između ostalog, je navela:

-Protekle dvije godine u Skupštini Kantona Sarajevo bile su burne, od bavljenja tim emanetom nisam imala dovoljno vremena za svoju struku i porodicu. S obzirom da imam troje djece, ali i da volim svoju struku, odlučila sam da se u vremenu koje je ispred mene njoj posvetim više.

Također, aktuelna politička situacija u Skupštini Kantona Sarajevo, gdje se nepošteni ljudi predstavljaju poštenima, nemoralni moralnim, a s druge strane na mene i druge kolege i kolegice iz moga Kluba se vrše stalni neprimjereni pritisci, spadaju među razloge zbog kojih smatram kako to nije klima u kojoj se ja kao žena i majka troje djece osjećam ugodno. Nadam se da sam opravdala povjerenje građana KS, prevashodno svojih glasača čije sam ideale i vrijednosti zastupala na svakoj temi i u svakoj prilici.

Naravno, moj društveni angažman neće prestati, šta više, samo će on, barem za sada, biti izvan skupštinskih klupa – navela je Ćosović – Hajdarević.

Inače, CIK je danas usvojio prijedlog da se mandat na upražnjeno mjesto u SKupštini KS dodijeli Hazimu Bahtanoviću, sljedećem kandidatu s liste SDA na izborima 2018. godine.

No, u međuvremenu se pojavila informacija da je Bahtanović odustao od preuzimanja mandata, kao i da je to učinilo još dvoje kandidata koji su na listi poslije Bahtanovića i to Senija Milišić te Senad Hasanspahić.

Navodno, mandate bi trebao preuzeti sljedeći kandidat na listi nakon njih troje, a to je Haris Zahiragić.

U CIK-u nam nisu danas mogli potvrditi informaciju da li je troje kandidata već dostavilo izjave da se odriču mandata, jer kada se ova informacija pojavila u javnosti CIK je već bio okončao s radnim vremenom za danas.

Pokušali smo kontaktirati i Zahiragića, ali on nije odgovarao na naše pozive.

U svakom slučaju, ukoliko se ove informacije pokažu tačnima bit će ovo jedan od rijetkih primjera kada se pri dodjeli zamjenskog mandata birao čak četvrti na listi nakon kandidata koji se odrekao mandata i da su tri kandidata odbila taj mandate da prihvate.

U konačnici, CIK će morati donijeti i zvaničnu odluku o dodjeli ovog mandata iz reda kandidata SDA u Skupštini KS.