Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tuzla

Samra i Amir na vječni smiraj ispratili majku Safiju, sestru Amiru i nanu Rukiju

FOTO: Edin Skokić/Fena
Amir i Samra Paraganlija pored tabuta majke, sestre i nane

Sutra će dženaza u Bratuncu biti klanjana za: Aliju Hodžića, Amiru Paraganliju, Safiju Paraganliju, Rukiju Paraganliju, Sabahetu Hasanović i Šaćira Muminovića

Samra i Amir Paraganlija u proljeće 1992. godine imali su jedanaest mjeseci, odnosno pet godina.

Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu u njihovu kuću upali su pripadnici Vojske RS i počinili do tada nezapamćeni zločin u bratunačkim selima Joševa i Jagodnja.

Prema iskazima preživjelih, zločinci su najprije zaklali nanu Rukiju (67), potom su pucali u Safiju Paraganliju i njenu djecu. Ubili su Safiju, sedmogodišnju Amiru, ali su pokolj uspjeli preživjeti tada petogodišnji Amir i jedanestomjesečna Samra.

– Mene je othranila tetka Dila, a brat je sa pet godina odveden u logor. Meni su to ispričali kada sam odrasla. Brat je danas osoba sa posebnim potrebama i ja se brinem o njemu. Ostali smo bez igdje ikog. Tražimo i oca da sahranimo. Brat ima samo mene i živi sa mojom porodicom. Meni su pričali kako su pucali u bešiku u kojoj sam bila, ali sam nekim čudom preživjela – kaže jecajući Samra Paraganlija.

Ni sami ne znaju kako će sutra majku, sestru i nanu spustiti u kabur. Tuga je pregolema, a na taj dan su čekali 31 godinu. Taj dan je čekao i Salih Hasanović, koji će sutra ukopati majku Sabahetu (40).

– Imao sam 3.5 godine kada su mi ubili majku. Gotovo da je se i ne sjećam. Othranio me je daidža i sa njim i danas živim van BiH. Došao sam na dva dana da ukopam majku, da joj znam za mezar. Živjeti je teško, ali se mora živjeti – kaže Salih Hasanović.

Sutra će dženaza u Bratuncu biti klanjana za: Aliju Hodžića, Amiru Paraganliju, Safiju Paraganliju, Rukiju Paraganliju, Sabahetu Hasanović i Šaćira Muminovića.