Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Privremena predsjednica VSTV-a

Sanela Gorušanović-Butigan svjedočit će pred Istražnom komisijom

Sanela Gorušanović-Butigan

Iako je Gorušanović-Butigan u VSTV imenovana u junu prošle godine, nesumnjivo je da će njeno svjedočenje izazvati ogromnu pažnju kako javnosti, tako i samih članova Komisije

S.DEGIRMENDŽIĆ

Sanela Gorušanović-Butigan, privremena predsjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH svjedočit će u ponedjeljak 25. januara pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu BiH, saznaje Fokus.

Tako će se skoro dvije godine nakon što je formirana ova komisija, a njeno uspostavljanje bilo je inicirano aferom “Potkivanje” čiji je učesnik bio sad već bivši predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, pred ovim parlamentarnim tijelom naći jedan čelnik Vijeća.

Iako je Gorušanović-Butigan u VSTV imenovana u junu prošle godine, kada je ubrzo imenovana za potpredsjednicu Vijeća, a u decembru nakon Tegeltijine ostavke koji se tad suočio s još jednom aferom, izabrana za privremenu predsjednicu Vijeća, nesumnjivo je da će njeno svjedočenje izazvati ogromnu pažnju kako javnosti, tako i samih članova Komisije.

Naime, brojna su nagomilana pitanja o katastrofalnom stanju u pravosuđu u BiH , a na koje godinama iz VSTV-a kao regulatora u toj oblasti nije bilo odgovora.

Naprotiv, upravo je VSTV opstruirao rad Istražne komisije te su pretprošle godine čak donijeli zaključak “da članovi VSTV-a , te sudije i tužioci ni na koji način neće učestvovati u radu Istražne komisije Predstavničkog doma PSBiH”.

Međutim, s obzirom na argumentaciju i same Komisije, ali i snažnu javnu podršku međunarodne zajednice ovom parlamentarnom tijelu čiji predstavnici u BiH su jasno iskazali svoj stav da je saradnja VSTV-a s Komisijom neophodna i da se ovakva vrsta, ali i općenito parlamentarni nadzor moraju jačati, u Vijeću su se korigovali, pa su posljednjih mjeseci mnogi njegovi članovi svjedočili pred Komisijom.

Opredjeljenje privremene predsjednice VSTV-a da se odazove pozivu za svjedočenje pred Istražnom Komisijom potvrda je nastavka te prakse.

No, javnost očekuje od VSTV-a konkretnije poteze i korake i želi vidjeti da će se Vijeće odlučno i svim snagama suprotstaviti brojnim nezakonitostima i nepravilnostima u pravosuđu,a koje su jasno detektirane i u navodima Trećeg godišnjeg izvještaja OSCE-a o odgovoru pravosuđa na korupciju: Sindrom nekažnjivosti.

S obzirom na dosadašnja iscrpna i temeljita pitanja članova Komisije svim svjedocima, već u ponedjeljak će se čuti šta o gorućim problemima u pravosuđu i kako ih riješiti misli privremena predsjednica VSTV-a Sanela Gorušanović-Butigan.

Istog dana pred Komisijom bi se trebao pojaviti i svjedočiti i Josip Grubeša, ministar pravde BiH, kojeg vjerovatno također očekuju brojna pitanja.

Inače, Istražna komisija je u decembru prošle godine VSTV-u uputila niz pitanja koja se odnose između ostalog na to zbog čega je,a što proizilazi iz izvještaja OSCE-a za prošlu godinu u BiH došlo do zatajenja krivično-pravnog sistema što je dovelo do de facto nekažnjivosti za počinioce brojnih teških djela uključujući korupciju . Iz Komisije su tražili i pojašnjenje razloga za dramatičan pad u broju novih optužnica, nagli pad u stopi osuđujućih presuda, te sve duže trajanje sudskih postupaka.

Iz VSTV-a su ranije tražili produženje roka za dostavu tih odgovora, a koji još teče.