Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

naša stranka

Sanela Klarić: Ne dozvoljavamo mini hidroelektrane ma koliko bile „mini“, ni one od 1 megawat

sanela klaric

Dr. Sanela Klarić, zbog navedenog, traži izmjene člana 42. na način da se osigura da proizvođači električne moraju pribaviti energetsku dozvolu, prije podnošenja zahtjeva za odobrenje za građenje, za izgradnju elektrana s izuzetkom solarnih elektrana, vjetroelektrana i elektrana na biomasu (čvrstu, tekuću i gasovitu) snaga do jedan MW

Nacrt Zakona o električnoj energiji FBiH, koji se nalazi u javnoj raspravi, sadrži krupan propust u članu 42. na koji reaguje Sanela Klarić iz Naše stranke.

„Riječ je o tome da su sva postrojenja instalirane snage do jedan MW oslobođena od obaveze da pribave energetsku dozvolu. Dakle, i hidroelektrane. Javno deklarisani stav Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je da Vlada zabrani gradnju mini hidroelektrana na rijekama se time negira. Ovakva odredba ako bude usvojena bi bez ikakve sumnje poništila dosadašnju zabranu izdavanja energetskih dozvola, jer bi investitorina za gradnju mini hidroelektrana do jedan MW bilo dovoljno zatražiti samo odobrenje za građenje, koje bi, u skladu sa ostalim propisima, dobijali bez ikakvih problema.“

Dr. Sanela Klarić, zbog navedenog, traži izmjene člana 42. na način da se osigura da proizvođači električne moraju pribaviti energetsku dozvolu, prije podnošenja zahtjeva za odobrenje za građenje, za izgradnju elektrana s izuzetkom solarnih elektrana, vjetroelektrana i elektrana na biomasu (čvrstu, tekuću i gasovitu) snaga do jedan MW.

„Vjerujem da je ovo bio pokušaj podvale interesnih energetskih lobija u saradnji sa SDA i HDZ-om. Narod mora znati za to i zajednički to moramo spriječiti“, kaže Klarić.