Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

naša stranka

Sanela Klarić traži da se na sjednici Parlamenta nađu tri energetska zakona

sanela klaric

Ako se ne proširi dnevni red, aktuelna vlast (SDA, HDZ, DF i SBB) vama građanima stavlja do znanja da ih usvajanje ovih zakona ne interesuje niti dobrobit vas i vaših porodica, stoji u izjavi

U srijedu 5. 10. 2022. godine, sazvana je vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH sa samo jednom tačkom dnevnog reda – Usvajanje Zakona o minimalnoj plaći. Sanela Klarić, zastupnica Naše stranke, tražila je da se dnevni red dopuni s tri energetska zakona. Klarić smatra da je to posljednja šansa da ovaj saziv Parlamenta FBiH usvoji paket zakona koji građanima i malim privrednicima omogućuje potpunu kontrolu troškova energije.

„Sada testiramo namjeru vladajuće koalicije da li će odlučivanje o prijedlozima tri zakona iz sektora energetike odložiti za novi saziv Parlamenta Federacije BiH.

Ako se ne proširi dnevni red, aktuelna vlast (SDA, HDZ, DF i SBB) vama građanima stavlja do znanja da ih usvajanje ovih zakona ne interesuje niti dobrobit vas i vaših porodica. Njihovim usvajanjem vaša prava bi se proširila, bez ikakve sumnje poboljšao kvalitet življenja, jednostavno tako što biste bez osnivanja firme, bez registracije obrta, mogli sami sebi proizvoditi električnu energiju. Sad je ta mogućnost na čekanju. Njima se ne žuri. Žuri se nama.

Borila sam se i borim da proširim vaša prava nauštrb okoštalih vlastodržaca u upravnim organima i javnim preduzećima koja su postala ispostava stranaka na vlasti, umjesto servis građana. Uporno sam pozivala na pripremu i puštanje u parlamentarnu proceduru ova tri zakona, a naročito Zakona o korištenju OIEiEK koji oduzima monopol baš tim javnim preduzećima. Nadam se da ste to prepoznali jednako kao što je lako prepoznati i opstrukcije napretku BiH na približavanju Evropskoj uniji koju rade aktuelne vlasti. Nedozvoljavanje da usvojimo ovaj reformski paket je upravo to – opstrukcija na putu u EU.

Ako želite sebi sretnije sutra, veći izbor svojoj djeci od odlaska na Zapad, ne dozvolite im nikad više da na ovako drzak način odlučuju o vašim pravima i vašim slobodama. Izaberite one koji vam godinama pokazuju da im je stalo do vas i vašeg dobra“, navodi se u saopćenju Naše stranke.