Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prva mjera

Sanitarna inspekcija zabranila pripremanje i posluživanje hrane u ”Ajdinovićima”

ajdinovici-panorama-2

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona zabranila je pripremanje i posluživanje hrane u ”Ajdinovićima”

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) angažirana je povodom prijave u vezi sa simptomima trovanja hranom kod djece koja su boravila u Sportsko-rekreativnom centru (SRC) Ajdinovići.

– Dana 22. augusta u jutarnjim satima, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove zaprimila je zahtjev Policijske stanice Olovo za izlazak na lice mjesta, vezano za prijavu da su u J.U. Dom zdravlja Olovo dovezena djeca sa simptomima trovanja hranom, koja su boravila u SRC Ajdinovići, općina Olovo – saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

Odmah po zaprimljenoj prijavi, kantonalna sanitarna inspektorica je izašla na lice mjesta radi izvršenja inspekcijskog nadzora u navedenom objektu.

Kako se, nadalje, navodi, prilikom inspekcijskog nadzora na licu mjesta bili su prisutni policijski službenici PS Olovo i predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Po nalogu dežurnog tužitelja Kantonalnog tužilaštva ZDK, za potrebe vještačenja uzeti su uzorci hrane i vode, kao i ostali potrebni uzorci (brisevi sa radnih površina, opreme, pribora, ruku i odjeće uposlenika).

Kantonalna sanitarna inspekcija je poduzela zakonom propisane mjere, odnosno zabranila subjektu nadzora pripremu i usluživanje hrane i pića, upotrebu vode za pripremu hrane i pića iz dovoda u objektu, u kuhinji hotela i ostalim objektima gdje se priprema i uslužuje hrana i piće (grill i pizzeria), do dobijanja izvještaja o mikrobiološkom ispitivanju uzoraka iz laboratorija.

Dana 23. augusta inspekcijsku kontrolu u navedenom objektu, u okviru svoje nadležnosti će izvršiti i Kantonalna veterinarska inspekcija, navodi se u saopćenju.

Iz KCUS-a je saopćeno je da je kod dva djeteta teža klinička slika, dok su ostala djeca sa srednje teškom kliničkom slikom. Djeca su imala stomačne bolove, proliv, povraćanje koji ukazuju na trovanje hranom.

Iz SRC Ajdinovići danas su bez komentara o cijelom slučaju te navode da inspekcija radi svoj posao.

Na pripremama u Ajdinovićima boravilo je pet sportskih klubova.