Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kazne onima koji krše sistem “par-nepar”: Tolerancija za vjernike koji slave Božić

BiH

policija-sarajevo01
Foto: Ilustracija

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) danas na terenu provode aktivnosti po odluci Vlade Kantona Sarajevo o uvođenju sistema “par-nepar” u saobraćaju zbog povećanog zagađenja vazduha u KS, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je za AA potvrđeno iz Operativnog centra MUP-a KS, policija danas sankcioniše i upozorava vozače koji se ne pridržavaju zabrane za saobraćanje motornih vozila čiji je posljednji registarski broj parni.

Ovakva privremena mjera ograničavanja upotrebe motornih vozila na snagu je stupila danas, zbog velikog aerozagađenja u Sarajevu.

“Policija na terenu danas provodi redovne poslove i zadatke s tim što sad ulaze i ove poslovi po uredbi Vlade Kantona Sarajevo po pitanju sankcionisanja vozila ili upozorenja. Lica, odnosno građani katoličke vjeroispovijesti koji slave Božić, oni su, ne možemo reći da je privilegija ili nije, ali ima vid tolerancije za njih zbog obavljanja vjerskih običaja, da se malo pogleda na te stvari, ali ostalo se radi po uredbi Vlade KS”, istakli su iz Operativnog centra MUP-a KS.

Sutra, u ponedjeljak 26. decembra od 00:00 sati zabrana će se odnositi na vozila čije se registarske tablice završavaju neparnim brojem, i tako naizmjenično sve dok je na snazi epizoda – uzbuna.

Ova mjera se ne odnosi na vozila policije, inspekcijskih organa, ministarstva odbrane, javnog gradskog prijevoza, komunalnih preduzeća i vozila sa diplomatskim tablicama te hitnih intervencija.

Prema uredbi Vlade Kantona Sarajevo, svi vozači koji se ne budu pridržavali odluke “par-nepar” bit će novčano kažnjeni.

Par-nepar: Tablice na kamionu završavaju parnim, prikolica neparnim brojem