Šantić: Odluka o raspisivanju izbora 4. maja, do tada možemo čekati na Mostar

BiH

ahmet santic

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine trebala bi 4. maja donijeti odluku o raspisivanju lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Ahmet Šantić, predsjednik te državne institucije.

Naglasio je da bi se u skladu s tom odlukom lokalni izbori u Bosni i Hercegovini trebali održati prve nedjelje u oktobru, odnosno 2. oktobra.

“U toj odluci CIK-a BiH o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora u BiH bit će u skladu sa Izbornim zakonom BiH definisane aktivnosti koje slijede nakon njenog donošenja. Na taj dan će se donijeti i odluka o zaključivanju Centralnog biračkog spiska. To znači da kandidati koji žele da budu na kandidacijskim listama praktički do tada moraju biti upisani u birački spisak u izbornoj jedinici za koju se imaju namjeru kandidirati”, naveo je Šantić.

U međuvremenu, navodi predsjednik CIK-a BiH, sve logističke aktivnosti koje podržavaju izbore su u toku. Tako je CIK BiH raspisao javne pozive, odnosno tendere za štampanje glasačkih listića i nabavku opremu neophodne za normalno održavanje izbora.

“Posao oko toga se polako privodi kraju. Zatražili smo, i ovih dana očekujemo od gradskih i općinskih vijeća, odnosno skupština opština u BiH da nam pošalju broj vijećnika i odbornika u lokalnim parlamentima u skladu s njihovim statutima. U aneksu naše odluke o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora mora se naći, naime, koliki broj vijećnika i odbornika biraju gradska i općinska vijeća, odnosno skupštine opština u BiH”, naveo je Šantić.

Predsjednik CIK-a BiH naglašava kako će se u skladu sa odlukom te državne institucije na lokalnim izborima u BiH birati poslanici u Skupštinu Brčko distriktra BIH, granonačelnici i načelnici općina i opština, te vijećnici u gradska i općinska vijeća i odbornici u skupštinama opština u BiH.

“Znamo da je u priči oko lokalnih izbora veoma bitno i važno pitanje Grada Mostara. Centralna izborna komisija BIH će čekati do 4. maja. Vidjet ćemo kako će se situacija odvijati. Nadamo se da će biti dogovorene izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje se odnose na Grad Mostar kako bi se i u toj lokalnoj zajednici oni održali. Imamo praktički još 15-tak, 20-tak dana za to. CIK BiH zaista apelira na političke partije u Parlamentarnoj skupštini BiH da iznađu rješenja kako bi se izbori održali i u Gradu Mostaru”, naveo je Šantić.

Presudom Ustavnog suda BiH iz 2011. godine suspendovane su pojedine odredbe Statuta Grada Mostara koje se odnose na izbor vijećnika u Gradsko vijeće. Usljed nemogućnosti dogovora oko njene implementacije u Mostaru nije bilo lokalnih izbora 2012. godine, od kada u gradu na Neretvi ne funkcionira lokalna zakonodavna vlast.

Predsjednik CIK-a BiH Ahmet Šantić navodi kako su u budžetu institucija BiH osigurana sredstva za održavanje lokalnih izbora te da s te strane neće biti određenih problema. Tako da, navodi da računaju da CIK BIH “može i mora provesti lokalne izbore u BiH u skladu sa propisima koji su na snazi”.

“Nadamo se da će izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje su u proceduri, a koje je utvrdila Interresorna radna grupa biti usvojene do kraja aprila. Mislim da je sjednica Predstavničkog doma, a isti dan bi trebao biti i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH 25 ili 27. aprila. Po kojoj proceduri će se oni razmatrati hitnoj ili redovnoj ostaje da se vidi. Ali, to su ti posljednji dani kada bi trebalo da se usvoje izmjene i dopune Izbornog zakona BIH. Paralelno s tim mi u CIK-u BiH pripremamo podzakonske akte, kako bi do dana raspisivanja lokalnih izbora u BiH bili gotovi. Predstavnike političkih partija od kojih zavisi usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koje su u proceduri pozivamo da svoje obaveze izvrše na visokom nivou u skladu sa očekivanjima građana i birača kako bi na vrijeme imali okončanu proceduru usvajanja izbornog zakonodavstva”, naglasio je u razgovoru za Anadolu Agency Ahmet Šantić, predsjednik CIK-a BiH.