Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

smrt kandidata u travniku

Šantić: Tražit ćemo mišljenje i međunarodnih institucija

mirsad-peco

Zaista je teška situacija, mi se do sada u CIK-u nismo susreli s ovom situacijom. Imali smo slučajeva da premine neki kandidat u toku kampanje , ali ne i na izborni dan, kazao je Šantić

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

Ahmet Šantić, član Centralne izborne komisije kazao je za Fokus da Komisija još uvijek nema stav o tome kakve će korake poduzeti u vezi s tim što je tokom današnjeg, izbornog dana preminuo kandidat SDA za načelnika Travnika Mirsad Peco.

Šantić je uz izraze saučešća porodici preminulog kandidata kazao da se CIK našao u jednoj specifičnoj situaciju, s kakvom se do sada nisu suočavali.

– Zaista je teška situacija, mi se do sada u CIK-u nismo susreli s ovom situacijom. Imali smo slučajeva da premine neki kandidat u toku kampanje, ali ne i na izborni dan. Morat ćemo razmotriti detaljno ovu situaciju i kompletnu zakonsku regulativu, a tražit ćemo i mišljenje međunarodnih institicija i organizacija. U ovom trenutku ne možemo reći šta ćemo odlučiti i o tome je sada teško bilo šta reći – kazao je Šantić za Fokus.

Podsjećamo, nakon što je danas u Travniku od posljedica korona virusa preminuo kandidat SDA Mirsad Peco, u CIK-u su ustanovili da postoji pravna praznina u Izbornom zakonu, koja ne precizira jasno kako postupiti u slučaju da neki kandidat umre na izbori dan, kao što se nažalost desilo danas u Travniku.