Stanje na putevima

Saobraća se po pretežno mokrom kolovozu, povećana opasnost od odrona

Odron na cesti kod Omisa
Foto: Pixsell

Ponegdje u višim predjelima ima slabijih snježnih padavina, pa je i na tim dionicama kolovoz mokar, upozoravaju iz BIHAMK-a

Pretežno mokar kolovoz, kao i povećana opasnost od odrona, karakterišu saobraćajnu situaciju u Bosni i Hercegovini u utorak ujutru, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK), prenosi Anadolu Agency (AA).

Ponegdje u višim predjelima ima slabijih snježnih padavina, pa je i na tim dionicama kolovoz mokar. Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost na području Makljena (Prozor – Gornji Vakuf/Uskoplje) i Rostova (Bugojno – Novi Travnik), kao i na dionici Lipa – Dubovsko (Bosanski Petrovac – Bihać).

Iz BIHAMK-a savjetuju oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima, te napominju da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na putu Vrbaška – Draksenić (put koji vodi prema graničnom prelazu Gradina) obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila (osim vozila kojima se vrši dostava na teritoriji opštine, lokalnog stanovništva i vozila hitnih službi), a alternativni pravac je preko Banjaluke i Prijedora.

Na magistralnom putu Tuzla – Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do šest sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Na dionici autoputa A-1 Podlugovi – Sarajevo sjever zbog sanacionih radova na mostu saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

U toku su sanacioni radovi na magistralnom putu Jablanica – Mostar (na dijelu Komadinovo vrelo do mosta Begića i Begovića), zbog čega se svakim danom, osim nedjelje, od osam do 16 sati saobraća naizmjenično, jednom trakom.

Zbog radova u tunelu Skela, na magistralnom putu Jajce – Donji Vakuf tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-6 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima iz BIHAMK-a izdvajaju: Kladanj – Tuzla (u blizini kamenoloma Stupari), Konjic – Jablanica (tunel Crnaja), Nemila – Žepče (Želeće), Blažuj – Gromiljak (Radanovići), Doboj – Gračanica (u Klokotnici), Grude – Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac – Hutovo (u mjestu Cerovica).

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.