State Department

SAD uvele nove sankcije u vezi sa plinovodom Sjeverni tok 2

nord stream 2

U izvještaju State Departmenta dostavljenom američkom Kongresu navode se dva broda i kompanija povezana s Rusijom, Transadria d.o.o., koji su uključeni u plinovod Sjeverni tok 2

Sjedinjene Američke Države uvode dodatne sankcije u vezi sa Sjevernim tokom 2, kontraverznim projektom njemačko-ruskog plinovoda, saopćio je u ponedjeljak State Department.

U izvještaju State Departmenta dostavljenom američkom Kongresu navode se dva broda i kompanija povezana s Rusijom, Transadria d.o.o., koji su uključeni u plinovod Sjeverni tok 2.

Transadria d.o.o. bit će sankcionisana prema Zakonu o zaštiti evropske energetske sigurnosti (PEESA), a njezino plovilo, Marlin, bit će identifikovano kao blokirano vlasništvo, rekao je državni tajnik Antony Blinken u saopćenju, prenosi dpa.

Bidenova administracija sada je sankcionisala osam osoba i identifikovala 17 njihovih plovila kao blokiranu imovinu u vezi s projektom plinovoda.

– Čak i dok se administracija nastavlja protiviti plinovodu Sjeverni tok 2, uključujući i naše sankcije, nastavljamo raditi s Njemačkom i drugim saveznicima i partnerima na smanjenju rizika koje plinovod predstavlja za Ukrajinu i zemlje NATO-a i EU-a na prvoj liniji – dodao je Blinken.

Kritičari plinovod vide kao ruski geopolitički projekt koji ugrožava energetsku sigurnost Evrope.