Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saobraćaj na relaciji Zenica-Sarajevo ponovo u funkciji

autoput poplava (11)

23:00… Nakon uklanjanja vode i mulja s kolovoza, saobraćaj na autoputu A-1 Zenica-Sarajevo počeo sa odvijati u oba smjera, potvrđeno je iz JP Autoceste FBiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju je navedeno kako su ekipe na terenu u potpunosti očistile autocestu od vode i mulja, te da je saobraćaj oba smjera, Zenica-Sarajevo i Sarajevo- Zenica, u funkciji.

Na dionici u mjestu Donji Tičići gdje je aktivirano klizište, saobraćaj se odvija jednom trakom u dužini od 200 metara uz ograničenje brzine i privremenu prometnu signalizaciju.

Uvedena je i 24 satna dežura da prati situaciju tokom noći.

21:15… Zbog aktiviranog klizišta u mjestu Donji Tičići i izlijevanja većih količina vode na kolovoz potpuno je bio obustavljen saobraćaj na autoputu A-1 smjer Sarajevo-Zenica (Kakanj), a nakon uklanjanja vode i mulja s kolovoza na autoputu A-1 smjer Zenica-Sarajevo i regionalnom putu R-445 Kakanj-Zenica, saobraćaj se odvija usporeno.

Ova informacija potvrđena je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba BIHAMK, te je navedeno kako je saboraćaj uspostavljen, ali da se odvija usporeno.

Inače, saobraćaj na autoputu Koridor 5C i regionalnoj cesti Zenica-Kakanj bio je u potpunosti obustavljen uslijed izlivanja rijeke Ribnice koja je prethodnih dana napravila probleme u pojedinim kakanjskim selima u kojima je pokrenuto klizište.

Velika količina vode i jalove mase probila je barikade i izlila se na autoput i regionalnu cestu, nakon čega je došlo do totalne obustave saobraćaja.

Naveli su da će blokada biti na snazi do daljnjeg, a u međuvremenu će se koristiti alternativni pravci. Sve ekipe su na terenu, vatrogasci, civilna zaštita, policija…

Krajem prošlog vikenda na području kakanjskih sela Ribnica, Mramor, Donji Kakanj došlo je do aktiviranja klizišta. Došlo je do akumulacije vode koja je stvorila vještačko jezero.