Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saobraćaj u BiH otežan zbog snijega: Automobili “plešu”, trake su nevidljive

BiH

snijeg u sarajevu (3)

Snijeg, kojeg su svi željno iščekivali prethodnih dana, prekrio je veći dio Bosne i Hercegovine, kao i njenu prijestolnicu, Sarajevo.

Kao i svake godine, do sada i ovaj snijeg je uzrokovao probleme prvenstveno u saobraćaju, a i za kretanje građana.

Kako nam javljaju čitatelji, saobraćaj u Sarajevu odvija se otežano.

– Od Ilidže do Skenderije vidio sam samo dvije grtalice. Automobili praktično plešu po cesti, a iscrtane trake su apsolutno nevidljive, tvrdi naš čitatelj.

Ipak, iz Kantonalnog javnog Komunalnog preduzeća “Rad” tvrde da su spremno dočekali snijeg.

“Sve ekipe su na terenu i rade na čišćenju saobraćajnica”, tvrde iz “Rada”.

Banja Luka

Snijeg je u Banjoj Luci napravio prilične probleme, saobraćaj se odvija usporeno, kretanje je otežano i pješacima, a, iako su zimske službe u punom kapacitetu na trerenu, zbog obilnih padavina nisu u mogućnosti da očiste sve ulice, javlja Anadolu Agency (AA).

Građani su nezadovoljni jer je većina manjih ulica neprohodna, a i u dijelovima grada u kojima je snijeg čišćen nove padavine prave probleme vozačima, zbog čega je saobraćaj usporen.

snijeg banja luka

Iz preduzeća “Čistoća” iz Banja Luke poručuju da je angažovano 30 vozila za čišćenje snijega, a prvo se čiste prioritetne ulice.

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS u Banjaluci kažu da visina snježnog pokrivača u sedam časova iznosila 29 centimetara, od tada snijeg intenzivno pada, tako da je trenutno dosta viši.

Zenica

Snijeg koji je počeo padati sinoć, nastavio je padati i danas, ukrašavajući ulice Zenice u prvim danima 2016. godine.

Nakon velikih problema u mjesecu novembru i decembru zbog povećanog aerozagađenja u zeničkoj kotlini, građane Zenice je u prvim danima nove godine dočekao nešto kvalitetniji zrak, kao i snježne pahuljice.

snijeg u zenici

Snijeg u Zenici (Foto: Anadolija)

Snijeg je počeo padati u večernjim satima u subotu, a nastavio je i u nedjelju, iako nešto slabijeg intenziteta. Ipak, dovoljno da ostane na ulicama Zenice, čemu će se sigurno obradovati najmlađi građani ovog grada.

Zbog snijega koji intenzivno pada u većem dijelu BiH, saobraćaj se odvija nešto sporije, navodi Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK). Upozoravaju na ugaženi snijeg na kolovozu preko planinskih prevoja.

Posebno se izdvajaju prevoji Ivan (Sarajevo-Konjic), Nišići (Srednje-Olovo), Rostovo (Novi Travnik-Bugojno) Lanište (Ključ-Bosanski Petrovac), Oštrelj (Bosanski Petrovac-Drvar), kao i dionica M-5 Gorjevac-Ripač.