Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saobraćajni znak kojeg vozači najviše ne poštuju i prekršaj koji najčešće prave

mup-ks-saobracajna-1

Na bh. saobraćajnicama skoro svakodnevno se dešavaju saobraćajne nesreće, ponajviše zbog nesavjesnih vozača koji ponekad ne poštuju ni osnovne propise.

Kako bismo saznali koji su to prekršaji koje vozači u BiH najčešće prave te koji saobraćajni znak najviše ne poštuju kontaktirali smo MUP Kantona Sarajevo (KS).

“Znak koji vozači najviše ne poštuju je ‘Zabrana zaustavljanja i parkiranja'”, naveli su za Fokus.ba iz ovog policijskog organa.

Ovaj problem proizlazi uglavnom iz nedostatka parking mjesta o čemu je portal Fokus.ba i ranije pisao, te stoga vozači ostavljaju vozilo i tamo gdje je stroga zabrana.

Kada je riječ o najčešćim prekršajima, na prvom mjestu se nalazi vožnja bez korištenja sigurnosnog pojasa. Naime, zbog ovoga su policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u toku 2017.godine kaznili 5.077 vozača.

Na drugom mjestu je korištenje mobitela u toku vožnje, sa 3.744 kažnjenih vozača.

Dalje slijede upravljanje motornim vozilom pod dejstvom alkohola, sa 2.250 kažnjenih vozača, upravljanje motornim vozilom bez važeće registracije (1.466) i upravljanje motornim vozilom u vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja (199), podaci su MUP-a KS.

Kada je riječ o visini novčanih kazni koje mogu biti izrečene u BiH, najveća iznosi 500 KM i to za onog vozača koji prouzrokuje saobraćajnu nezgodu, dok će se novčanom kaznom u iznosu od 400 KM kazniti vozač zatečen da upravlja motornim vozilom pod dejstvom alkohola preko 1,5 promila, te vozač koji prekorači brzinu preko 30 km/h od dozvoljene.