Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saopćenje za javnost Meddžide Kreso: Pokušavaju me diskreditirati

Medzida Kreso

Povodom medijske hajke, kako kaže, koja se protiv nje vodi predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso izdala je sljedeće saopćenje za javnost:

– Radi istinitog informiranja javnosti, a imajući u vidu da sam javna ličnost, želim istaći da se moja imovina od završetka rata, pa sve do danas nije promijenila. Sve što sam imala prije 20 godina imam i danas – ni manje ni više od toga.

Predsjednica Suda BiH sam 12 godina i za to vrijeme, a ni prije toga, nisam kupila ni jednu nekretninu na svoje, a ni na imena uže niti šire porodice. Nisam vodila, niti imam bilo kakav porodični biznis. Moj imovinski karton, koji se nalazi u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, neizmjenjen je od dana stupanja na ovu funkciju do danas.

Niko od moje porodice nije kupovao “superskupe” stanove po Sarajevu, kako to novinari tvrde, niti nam takvi stanovi trebaju. Ali, i da sam kupovala stanove ne bih se ogriješila o zakon, jer takvo što zakonom zabranjeno nije. No kako sam već rekla, u mojoj porodici ni stanovi ni bilo kakve druge nekretnine nisu kupovani.

Apsolutno odbacujem navode o nezakonitom zapošljavanju, jer su svi kandidati, bilo da je riječ o djeci meni poznatih ljudi ili ne, prolazili konkursnu proceduru. Svi su morali proći i pismeni i usmeni test pred tročlanom komisijom, bez obzira da li se radilo o djeci mojih prijatelja ili ne. Stotine pripravnika odradilo je pripravnički staž u Sudu BiH, a svi su primljeni na godinu dana, u skladu sa zakonom i uz poštivanje internih procedura.

To su činjenice, a sve ostalo su pokušaji diskreditacije i teške manipulacije građanima. Jer da se novinari vode profesionalnim standardima, morali su odmah nakon prvih saznanja o bilo kakvim zloupotrebama položaja predsjednice Suda BiH, te informacije i Sud Bosne i Hercegovine Kraljice Jelene 88. Sarajevo, 71000 Tel: +387 33 707 100; Fax: +387 33 707 194; [email protected] www.sudbih.gov.ba objaviti i prijaviti nadležnim organima. No, oni to nisu uradili što dovoljno govori o njihovim namjerama.

Novinari danima obmanjuju javnost iznoseći lažne informacije, a vještim manipulacijama, spletkama i uvredama od mene pokušavaju napraviti lopova. Za svoje navode ne nude nikakve dokaze, pa bi bilo dobro da ih počnu prikupljati za potrebe sudskog postupka koji slijedi, kaže se u saopćenju još uvijek aktuelna predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso.