Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Umjetnička galerija BiH uz sve probleme imala uspješnu godinu

Umjetnička galerija BiH ove godine obilježila je 70. godišnjicu. Ta godišnjica je obilježena, kako ističe u razgovoru za Fenu kustosica Umjetničke galerije BiH Maja Abdomerović nizom izvanrednih izložbi.

– Tokom godine održano je dvadesetak većih ili manjih izložbi, od kojih pet iz vlastite kolekcije. Posebno se ističe nekoliko najznačajnijih: „Djeca u ratu“, velika i značajna izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog, koja je do sada najposjećenija izložba u Galeriji, zatim velika retrospektivna izložba Jagode Buić tokom ljetnih mjeseci, izložba bosanskohercegovačkih umjetnica ( Adeka Ber-Vukić, Iva Despić, Mica Todorović, Rajka Merćep i Milena Šotra) iz naše kolekcije pod nazivom „Ženskom rukom – doprinos ženskog srpskog slikarstva i vajarstva umjetnosti BiH“ u saradnji sa SKPD Prosvjeta iz Sarajeva, izložba Radmile Jovandić-Đapić, izložbe Franje Likara i Alije Kučukalića te izložba koju smo otvorili neki dan i s kojim završavamo ovu godinu, retrospektivna izložba Šemse Gavrankapetanović- navodi Abdomerović.

Također dodala je da je Umjetnička galerija BiH u godini koja je na izmaku imala i tradicionalno dobru saradnju s Franjevačkom galerijom Široki Brijeg u sklopu koje je predstavljena izložba Marija Šunjića, zatim s Likovnom akademijom iz Trebinja, kad je Galerija ugostila izložbu nastavnika i studenata, kao i s brojnim ambasadama u BiH: Japan, Austrija, Španija…

Kustosica Umjetničke galerije BiH naglašava i prisutnost Galerije na teritoriji gotovo cijele zemlje, navodeći da su izložbe Galerije bile predstavljene u Bijeljini, Tuzli, Trebinju, Bugojnu i Visokom, te da su gostovali i u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

– Nastavili smo edukativni projekt „Školski program“ u okviru kojeg smo predstavili Behaudina Selmanovića i Jovana Bijelića, a u povodu naše godišnjice smo ponovo za javnost izložili i cjelokupnu kolekciju Ferdinanda Hodlera, prvi put nakon 1998. godine. Od svih edukativnih programa se izdvaja izložba „Touch nije samo screen“, koja je bila namijenjena slijepim i slabovidnim osobama. Naime, odabrali smo skulpture iz naše kolekcije i omogućili posjetiocima ne samo vizualno već i taktilno iskustvo. Ostvarili smo tako i saradnju s Centrom za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu i s njima održali nekoliko radionica – kaže Abdomerović.

A na sam rođendan Galerije, 11. oktobra, javnosti je prezentiran Idejni projekt arhitektonske transformacije zgrade, urađen u saradnji s Institutom za arhitekturu, urbanizam i prostorno planiranje Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu.

– Svjesni brojnih nedostataka i ograničenja postojeće zgrade, kao i činjenice da Sarajevo ne posjeduje reprezentativan izložbeni prostor, prilagođen savremenoj izložbenoj praksi, započeli smo prve korake ka realizaciji ovog kapitalnog projekta. I dalje bez riješenog statusa i s nestabilnim prihodima, priveli smo i ovu godinu kraju u nadi da ćemo i narednu nastaviti istom dinamikom – istakla je u razgovoru za Fenu kustosica Umjetničke galerije BiH Maja Abdomerović, rezimirajući godinu koja je za nama.