Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjednica u Sarajevu

Saradnja Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske: Rekonstrukcija mosta Novi Grad – Dvor

Foto: VMBIH

Realizacija ovog projekta omogućit će neometani i kontinuirani promet putnika i roba te vraćanje u punu funkciju graničnog prijelaza za međunarodni robni promet

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH je utvrđen Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o rekonstrukciji mosta Novi Grad (BiH) – Dvor (RH) na M4 (BiH) / DC 6 (RH), s Izvještajem o vođenju pregovora radi njegova usuglašavanja.

Zaključivanjem ovog sporazuma definira se zajedničko ulaganje u rekonstrukciju mosta Novi grad – Dvor preko rijeke Une, za nesmetano odvijanje cestovnog prometa na trasi saobraćajnice M4, sa strane Bosne i Hercegovine, s nastavkom na državnu cestu DC6, s hrvatske strane.

Troškove rekonstrukcije mosta, BiH i Hrvatska će snositi u jednakim dijelovima, po 50 %.

Realizacija ovog projekta omogućit će neometani i kontinuirani promet putnika i roba te vraćanje u punu funkciju graničnog prijelaza za međunarodni robni promet.

Prijedlog sporazuma s Izvještajem o vođenju pregovora za njegovo zaključivanje bit će što hitnije dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika iz BiH je predložen ministar komunikacija i prometa.

Odluka o formiranju SDG vijeća

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Direkcije za ekonomsko planiranje, donijelo je Odluku o formiranju Interresorne radne skupine za praćenje implementacije ciljeva održivog razvoja (SDG vijeće).

Prema Odluci, u SDG vijeće su imenovani predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH, Direkcije za ekonomsko planiranje, Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Vlade Republike Srpske, Federalnog zavoda za programiranje razvoja, Ureda koordinatora Brčko distrikta BiH pri Vijeću ministara BiH i Odjela za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH. Za predsjedatelja i supredsjedatelja SDG vijeća imenovani su Zoran Zeljko iz Direkcije za ekonomsko planiranje i Miloš Prica iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Zadatak SDG vijeća je da, temeljem podataka svih razina vlasti u BiH i međunarodnih organizacija, te uz konzultacije sa socioekonomskim partnerima, priprema i prezentira godišnje izvještaje o provedbi Okvira realizacije ciljeva održivog razvoja u BiH i dobrovoljne izvještaje prema UN-u. Ova izvješća će Direkcija za ekonomsko planiranje dostavljati Vijeću ministara BiH na usvajanje.

Također, SDG vijeće je zaduženo za upravljanje, praćenje, izvještavanje i koordinaciju procesa iz Okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja u BiH, a po potrebi će organizirati javne forume i internetske platforme za diskusije, savjetovanja, razmjenu ideja i slično. Te aktivnosti će obavljati u uskoj saradnji s međunarodnim partnerima.

Mandat SDG vijeća traje do 31. 12. 2023. godine.

Formiran Organizacijski odbor Digitalnog samita Zapadnog Balkana 2023.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH, donijelo je Odluku o formiranju Organizacijskog odbora za organizaciju Digitalnog samita Zapadnog Balkana, koji će biti održan u oktobru 2023. godine u Sarajevu.

U Organizacijski odbor Digitalnog samita imenovani su predstavnici Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH, Ministarstva finansija i trezora BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Generalnog tajništva Vijeća ministara BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Za predsjedavajuću Organizacijskog odbora imenovana je Sanja Škuletić-Malagić iz Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH.

Zadatak Organizacijskog odbora je provođenje aktivnosti u vezi s organizacionom, sigurnosnom, protokolarnom i medijskom pripremom Digitalnog samita, a s ciljem pravodobnog, koordiniranog i efikasnog postupanja nadležnih institucija.

Dokumentom „Zajedničko regionalno djelovanje“ (Common Regional market – CRM) i njegovim akcijskim planom usvojenim 10. 11. 2020. godine u Sofiji za period 2021. – 2024. godine ekonomije Zapadnog Balkana su se obavezale da će zajedno raditi na integraciji regije u panevropsku digitalnu zonu. Domaćini Digitalnog samita do sada su bili Skopje (2018. godine), Beograd (2019.), Tirana (2020.), Podgorica (2021.) i Priština (2022.), a Bosna i Hercegovina je ovogodišnji domaćin.

Usvojen Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH za prvi kvartal 2023.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj o izvršenju budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za period januar-mart 2023. godine, koje će Ministarstvo finansija i trezora objaviti na svojoj web-stranici.

Ukupno ostvareni prihodi, finansiranje i primici na raspolaganju institucijama BiH u prvom kvartalu ove godine iznosili su 277.995.962 KМ, od čega su prihodi od indirektnih poreza 214.697.664 KМ.

Ukupno ostvareni rashodi i izdaci budžeta institucija BiH za prvi kvartal tekuće godine iznosili su 241.951.570 KМ i izvršeni su u većem iznosu od oko 27,1 milion KM u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Povećanje se odnosi na veće izvršenje tekućih izdataka, zbog rasta brutoplaća i naknada zaposlenih u institucijama BiH na osnovi zakonskih i podzakonskih akata donesenih tokom protekle godine, kao i povećanja materijalnih troškova zbog rasta cijena goriva i svih drugih roba i usluga.

U prvom kvartalu 2023. godine sve dospjele obaveze temeljem vanjskog državnog duga su izmirene pravodobno u ukupnom iznosu 336.115.365,60 KМ.

Dopuna Priloga institucija BiH za redovni godišnji izvještaj BiH Evropskoj komisiji

Vijeće ministara BiH upoznalo se s Informacijom o izradi i usvojilo dokument Dopuna Priloga institucija Bosne i Hercegovine za redovni godišnji izvještaj o Bosni i Hercegovini za razdoblje od 1. 3. 2023. do 15. 5. 2023. godine, koju je izradila Direkcija za evropske integracije BiH (DEI BiH).

Dopuna Priloga institucija BiH je dokument koji na sažet način daje pregled ostvarenih mjera koje su relevantne za proces evropskih integracija i poboljšanje sistema općenito.

Vijeće ministara BiH zadužilo je DEI BiH da Dopunu Priloga institucija Bosne i Hercegovine za redovni godišnji izvještaj o Bosni i Hercegovini za razdoblje od 1. 3. 2023. do 15. 5. 2023. godine prevede na engleski jezik i dostavi Evropskoj komisiji te da, u slučaju potrebe i na zahtjev, Evropskoj komisiji dostavi dodatne informacije.

Imenovanje direktorice i zamjenice Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH

Vijeće ministara BiH imenovalo je Natašu Grubišu za direktoricu Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, a Sabinu Bešlagić za zamjenicu direktorice, na mandatno razdoblje od četiri godine, saopćeno je iz Vijeća ministara Bih.