Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo i BiH imaju posebno značenje za čitav svijet

papa-predsjednistvo5

Sarajevo, baš kao i Bosna i Hercegovina ima posebno značenje za Europu i čitav svijet, kazao je danas nakon susreta s članovima Predsjedništva BiH papa Franjo.

On je jutros doputovao u jednodnevnu posjetu BiH. Ispred zgrade Predsjedništva dočekao ga je najviši državni vrh uz vojne počasti.

Papa Franjo je medijima kazao da su stoljećima na ovim prostorima prisutne zajednice koje ispovijedaju različite vjere te pripadaju različitim narodima i kulturama, zajednice bogate u svojim posebnostima te ponosne na svoju jedinstvenu tradiciju papa.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je da je BiH mjesto susreta, mjesto različitih kultura i zajednica mjesto u kojem narodi dijele istu historiju ali to nije uvijek bilo tako. Ivanić je naglasio da u BiH se želi graditi nova BiH po mjeri čovjeka te izrazio nadu da su sukobi i neslaganja iza njih te da je pred njom doba razumijevanja.

Nakon susreta sa članovima Predsjedništva papa će se papamobilom uputiti na stadion Asim Ferhatović Hase na Koševu gdje će pred 65 hiljada vjernika održati misu.