Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo dobilo drugi Centar za zdravo starenje (FOTO)

BiH

centar za starenje (1)

U sarajevskom naselju Velešići svečano je otvoren Centar za zdravo starenje namijenjen ljudima treće životne dobi.

Riječ je o drugom Centru za zdravo staranje u sarajevskoj općini Novo Sarajevo, jer u naselju Hrasno otvoren je 2011. godine prvi centar ovog tipa. Od danas i novi centar u svojim prostorijama za penzionere sa područja Velešića nudi bogate sadržaje poput preventivno-korektivne gimnastike, rada na računaru, kreativne likovne radionice, ručni rad, pletenje, muzičku sekciju, kulinarsku sekciju i druge sadržaje.

Ovakav objekat, prema riječima načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžada Koldže, predstavlja dio mreže Centara koju općina planira nadograđivati u narednom periodu.

“Ovo je drugi centar, zapravo mreža centara, i suština je da nećemo stati na ovome. Već sutra počinjemo sa aktivnostima i planiranjima i trećeg centra na području općine. Ovaj model koji je Novo Sarajevu uspostavilo 2011. godine postao je prepoznatljiv i u zemljama regiona i u BiH gdje smo uspostavili stadarde u ovakvim institucijama, neke općine u BiH pa i u regiji uspostavljaju ovakve centre prema našem modelu. Započeli smo ovo jer želimo ovoj ranjivoj kategoriji omogućiti minumun brige, jer je poznato da je ogledalo našeg obraza briga prema starima”, kazao je Koldžo.

Kroz prvi Centar za zdravo starenje u Hrasnom prošlo je oko 700 korisnika, od kojih 500 aktivnih.

“Ovaj centar će također pružiti mogućnost djelovanja za najmanje 100 ljudi, a prema potrebama će se kapacitet i povećavati. Najbitnije, ovo što smo uradili je urađeno da bi se ljudima dalo na značaju i da na kvalitetan način provode svoje slobodno vrijeme”, poručio je Koldžo.

Prema njegovim riječima, opremanje objekta podržano je Projektom integriranog lokalnog razvoja (ILDP), koji predstavlja zajedničku inicijativu Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

centar za starenje (2)

Ukupna vrijednost projekta je 226.200 KM, s tim da je Općina Novo Sarajevo u projektu sudjelovala sa 196.567 KM, dok je Vlada Švicarske putem ILDP projekta učestvovala sa 29.633 KM.

Svečnom otvorenju prisustvovao je i premijer Vlade Kantona Sarajevo Elmedin Konaković koji je istakao kako je ovakav centar neophodan populaciji penzionera koji su često na margini društva.

“Ovo što radi općina Novo Sarajevo u segmentu brige za građane treće životne dobi zaista je visoko podignuta ljestvica za sve nas. Oni kontinuirano dug niz godina otvaraju ovakve centre i drugim aktivnostima rade ono što nije u opisu njihovog posla, dakle brinu o penzionerima. Riječ je o ljudima sa sviješću i zahvaljujem im se u ime Vlade KS”, kazao je Konaković dodajući kako je Općina Centar Sarajevo također najavila otvaranje sličnog centra.

Brojni penzioneri sa područja Velešića došli su u posjetu Centru. Među njima je i predsjednica Savjeta Mjesne zajednice Velešići Hajrija Brković, koja je istakla kako je otvorenje Centra pokazatelj da penzioneri nisu zaboravljeni i prepušteni sami sebi.

“Ja sam zaista danas zadovoljna i sretna što vidim divan objekat u našem naselju. Moje zadovoljstvo je više time što je objekat namijenjen populaciji treće životne dobi čija sam pripadnica. Mi živimo u teškim vremenima, objekat će nam učiniti život ljepšim i sadržajnijim”, kazala je Brković.