Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Sarajevo domaćin IPI Svjetskog kongresa: Novinarstvo na prekretnici

kongres ipi

Kongres i festival okupit će novinare, urednike i izdavače iz cijelog svijeta: Kritičko preispitivanje uloge medija u rješavanju krize našeg vremena

Sarajevo će od 22. do 24. maja biti domaćin godišnjeg Svjetskog kongresa Međunarodnog instituta za štampu (IPI) i festivala medijskih inovacija. Ovaj događaj, kako je najavljeno, okupit će novinare, urednike i izdavače iz cijelog svijeta.

Pod temom “Navigacija kroz krize: Novinarstvo na prekretnici”, planirano je da IPI Svjetski kongres pruži vitalni prostor za medijske profesionalce, eksperte i inovatore da istraže nova rješenja, da podstaknu razumijevanje i kritički preispitaju ulogu medija u rješavanju krize našeg vremena.

Sloboda štampe

Od svog osnivanja u trenutku globalnog preokreta, IPI globalna mreža nastoji da zaštiti slobodu štampe i odbrani nezavisno novinarstvo kao ključ za rješavanje zajedničkih izazova. Više od 70 godina kasnije, IPI Svjetski kongres nastavlja da utjelovljuje isti duh razumijevanja i saradnje.

-Danas se naš svijet bori sa zamršenom mrežom kriza i postoji pravi osjećaj da smo na prijelomnoj tački ili prekretnici. Klimatske promjene, ekonomska nejednakost, rat i geopolitički sukobi, humanitarni sukobi, širenje dezinformacija i intenzivna polarizacija prijete globalnom prosperitetu. U međuvremenu, demokratija i vladavina prava su na začelju dok autoritarni talas jača. U tom kontekstu, IPI Svjetski kongres će osigurati forum za učesnike da se uključe u dijalog o ulozi medija u rješavanju ovih kriza i zacrtaju put naprijed – najavili su iz Međunarodnog instituta za štampu. 

Važnost inovacija

U međuvremenu, IPI festival medijskih inovacija okupit će medijske inovatore, lokalne novinske kuće i medijske startupove iz cijelog svijeta da ispričaju svoje priče, umreže se, dijele i uče jedni od drugih uspjeha – i pogrešnih koraka. Ukazat će se na važnost inovacija i na to zašto su lokalne vijesti neophodne u vremenima krize, izbjegavanja vijesti, revolucija u poslovnim modelima i još na mnogo toga.

-Znamo da postoje veliki izazovi – ali također znamo da nam slobodna, kritična i inovativna štampa može pomoći da se snađemo u njima – poruka je iz IPI-ja.

Registracija za IPI Svjetski kongres i festival medijskih inovacija 2024. moguća je na ovom LINKU