Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

loše vrijeme

Nastavljeno suđenje Dodiku, nakon ročišta sazvao sastanak s Trojkom i HDZ-om

dodik sudjenje nova
FOTO: Avaz
Danas manji broj pristalica Dodika ispred Suda BiH

Dodik je najavio da će nakon ročišta organizirati sastanak sa predstavnicima HDZ-a i stranaka Trojke

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje  predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika RS Milošu Lukiću. 

Dodik i Lukić optuženi su za nepoštovanje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Suđenje u tom predmetu počelo je čitanjem optužnice 5. februara, iako je ročište o priznanju krivice održano još 16. oktobra. 

Posljednje ročište održano je 6. marta kada su pred Sudom BiH trebala svjedočiti četiri inspektora SIPA-e, ali je svjedočio samo jedan.

Današnje ročište Dodiku i Lukiću zakazano je za 13 sati, a njegove pristalice su se ponovo okupile ispred zgrade Suda BiH.

Najavio sastanak koalicije na državnom nivou

Dodik je najavio da će nakon ročišta organizirati sastanak sa predstavnicima HDZ-a i stranaka Trojke u Administrativnom centru RS. Dodik je poručio da će to biti posljednji pokušaj stabilizacije, prije nego što se partnerstvo državne koalicije raspadne. 

“Danas ćemo, u još jednom pokušaju da damo šansu evropskom putu BiH, u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu organizovati sastanak partnera u vlasti na zajedničkom nivou”, poručio je Dodik na Twitteru.

“Dakle, očekujemo da riješimo probleme zastoja u radu Doma naroda, koji je blokiran od Bošnjaka koji su napustili i time blokirali rad Doma naroda. Da riješimo pitanje visokog predstavnika i njegovih odluka, da ih suspendujemo, i da se dogovorimo da u što hitnijem roku, a to je već moguće sutra, na Predstavničkom domu donesemo zakon o izborima, koji bi utvrdio sve ono što je normalno za jednu zemlju, a to su tehnički nivoi”, kazao je.

Dodik je rekao da se mora razvlastiti Centralna izborna komisija, koja je odlukama Schmidta, kako tvrdi, previše dobila na značaju.

“Moraju se racionalizovati troškovi u vezi s izborima i mora se obezbijediti da zastupljenost naroda, konstitutivnih naroda, bude vidljiva u zbornim komisijama, kako to predviđaju Ustav i zakon. Očekujem da ćemo sve to razmatrati danas na sastanku. Ukoliko ne bude dogovora, više nisam siguran koliko to partnerstvo ima smisla”, poručio je Dodik.