Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo film festival: Filmom “Ničije dijete” otvoren program “U fokusu”

BiH

ničije dijete

Filmom “Ničije dijete” reditelja Vuka Ršumovića, rađenim u koprodukciji Srbije i Hrvatske, danas je u Narodnom pozorištu otvoren program “U fokusu” ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala.

Ovo ostvarenje bazirano je na istinitoj priči o dječaku koji je 1988. godine pronađen u šumi, među vukovima u bosanskim planinama. Ovog divljeg dječaka nazivaju Haris te ga šalju u sirotište u Beograd, gdje počinje proces njegovog socijalizovanja.

Iznimno emotivno ostvarenje prati dječakov napredak od faze u kojoj je oponašao životinju, bez znanja govora i pisanja, do njegovog teškog ali postepenog napredovanja u razvoju svijesti.

Ujedno, kroz priču se provlače i različita dešavanja u sirotištu, gdje Haris stiče prvo blisko poznanstvo, ali i zbližavanje s jednim od uposlenika doma.

Reditelj Vuk Ršumović kazao je nakon projekcije filma da je za ovu priču o dječaku Harisu čuo od supruge koja je bila angažirana u jednom beogradskom domu za nezbrinutu djecu. Naveo je da je radnja filma u 90 posto radnje istinita, dok je u ostatku priču kreirao u skladu sa autorskom slobodom.

Precizirao je da mu nije poznata tačna sudbina dječaka, osim da je iz doma tokom rata u BiH vraćen u Travnik. Navodi da postoje različite informacije o njegovom daljem životu, od tih da je poginuo u ratu u BiH, do one da se uspio naći s biološkom majkom s kojom živi u Turskoj, podvlačeći da ništa od toga ne može tvrditi sa sigurnošću.

Publici se poklonio i iznimno talentovani dječak aturiščik Denis Murić, navodeći da mu je rad na ovom ostvarenju prvenstveno predstavljao dobru i zanimljivu zabavu. Ističe da mu je uvijek drago doći u Sarajevo, jer tu žive i pojedini članovi njegove porodice.

Osim Denisa Murića u glavnom liku, uloge su ostvarili i Pavle Čemerikić te Isidora Janković.