Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Domovi zdravlja u Sarajevu nema anti-tetanus vakcina!

BiH

vakcina(3)

Ukoliko želite da vam sarajevski ljekari ubrizgaju anti-tetanus vakcinu, jer vas je ugrizao pas ili ste se posjekli, morat ćete je donijeti sami. Ovih vakcina u hitnoj pomoći i sarajevskim domovima zdravlja nemaju. A nema je ni u svakoj apoteci, već samo u rijetkim. I to u ograničenim količinama, piše agencija Patria.

Sarajku, koju je prije dva dana ugrizao pas, iz hitne pomoći ljekari su poslali u Dom zdravlja u Vogošću, ali su je upozorili da anti-tetanus vakcinu mora kupiti sama, jer ih u domovima zdravlja, kao ni oni sami, nemaju u zalihama već neko vrijeme!

[quote_center]Anti-tetanus vakcina daje se u slučaju ugriza pasa, insekata, zmije, povreda od prljavih predmeta…[/quote_center]

– Ugrizao me je pas za ruku, pa sam pomoć zatražila u hitnoj pomoći. Srećom, nije bilo ništa toliko opasno, pa su me poslali mom ljekaru u Dom zdravlja u Vogošći, ali su mi rekli da anti-tetanus moram kupiti sama. Uz to, upozorili su me da vakcinu mogu kupiti tek u apoteci kod Principovog mosta, gdje ima još desetak vakcina, ili u apoteci u Hadžićima, koji su udaljeni kilometrima od grada – ispričala je zapomenutu agenciju.

Njen slučaj, napominje, možda je i mogao proći bez ove vakcine, no šta bi se desilo, pita se, da je došao hitan slučaj, sa opasnijim povredama.

U susjednim zemljama oni kojima je potrebna ova vakcina tretiraju se kao hitni slučajevi i dobiju cjepivo odmah.