BiH

Sarajevo Grand Prix: Biciklisti krenuli u obaranje Guinnessovog rekorda

14/06/2015

Veliki broj biciklista iz BiH, zemalja regije i svijeta iz Istočnog Sarajeva krenuo je prema centralnom dijelu Sarajeva kako bi oborili Guinnessov rekord u najdužoj biciklističkoj liniji, u okviru projekta “Sarajevo Grand Prix”.

Današnjoj manifestaciji, osim profesionalnih biciklista mogli su prisustvovati i svi građani i rekreativci, kazao je u razgovoru za AA predsjednik Biciklističkog saveza BiH Zlatko Berbić.

“Ovo je veliki dan za biciklizam u BiH. Uz promociju biciklizma želimo skrenuti pažnju javnosti i želimo da svi nivoi vlasti obezbjede biciklističke staze”, istakao je Berbić dodajući kako vjeruje da će danas u Sarajevu biti oboren Guinnessov rekord.

biciklisti-grand-prix1

Prema njegovim riječima, da bi se oborio Guinnessov rekord, neophodno je da u koloni bude najmanje 917 biciklista koji će od Istočnog Sarajeva proći krug oko centralnog dijela grada prema Vilsonovom šetalištu gdje će biti poznato da li su biciklisti uspjeli oboriti rekord.

Dosadašnji rekord drži 916 biciklista koji su ga postavili 2010. godine u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako je podsjetio Berbić, najveća razdaljina među biciklima u liniji ne smije biti duža od pet metara. Također, biciklisti se moraju kretati u liniji bez stajanja. Pored toga, niko od biciklista koji su krenuli sa starta ne smije se isključiti iz kolone do odredišta, a zabranjeno je i preticanje.

U sklopu današnjeg “Sarajevo Grand Prixa”, osim pokušaja obaranja Guinnessov rekorda koji iznosi oko pet kilometara kilometara je i rekreativni događaj na dužini od 150 kilometara gdje će takmičari voziti od Istočnog Sarajeva prema Visokom, Busovači, Kiseljaku i nazad prema Sarajevu. Nakon toga, biciklisti će napraviti pet krugova oko centra Sarajeva nakon čega će biti proglašen pobjednik.

biciklisti-grand-prix2

Veliki broj građana Sarajeva, svih uzrasta također je uzeo učešće u današnjoj utrci sa simboličnom žutom majicom koja je, prema riječima organizatora, pobjednička boja u svijetu biciklizma.

Međunarodna utrka “Sarajevo Grand Prix” predstavlja centralni sportski događaj u svijetu biciklizma koji tradicionalno okupi skoro učesnike iz preko 20 zemalja svijeta.

Zbog održavanja međunarodne biciklističke trke “Sarajevo Grand Prix” danas u periodu od 10:40 sati do 14:30 sati dolazit će do povremenih obustava saobraćaja na relaciji kojom se kreću biciklisti: Lukavica-Vogošća-Visoko-Kakanj-Lašva-Busovača-Kiseljak-Sarajevo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.