Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rokordan broj učesnika na Paradi ponosa u Ljubljani

parada-ponosa112

Paradu ponosa u Ljubljani, već 15. po redu, obilježio je rekordni broj sudionika, a protekla je u mirnoj i opuštenoj atmosferi, objavili su danas slovenski mediji.

Okupljene, kojih je bilo više od tisuću, sinoć je pozdravio i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, koji je izjavio da čeka trenutak kad će u ljubljanskom Starom gradu moći vjenčati prvi istospolni par.

Slovenski parlament je početkom ožujka usvojio zakon o braku i obiteljskim odnosima, koji izjednačuje prava heteroseksualnih i homoseksualnih parova.

Koalicija za djecu je tražila da se o tom novom zakonu na referendumu izjasne i građani, ali je Narodna skupština odbila taj zahtjev, pa se Koalicija obratila Ustavnom sudu, čija odluka još nije poznata.

Sudionicima Parade ponosa u Ljubljani su se obratile registrirane partnerice Jedrt Malezic i Andreja Lapuh Malezic, koje očekuju dijete.

One su istaknule da njihovo dijete na svijet dolazi u vrijeme kad o njegovim pravima odlučuju drugi, pa je aktivna građanska borba sve što ima na raspolaganju.

Ovogodišnja Parada je održana pod sloganom “Na Prajd s obitelji”, a njoj je i nazočio veliki broj obitelji, kao i mnogi roditelji sa svojom homoseksualnom djecom.