Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ispred samo Daka

Sarajevo jutros drugi najzagađeniji grad na svijetu, upozorenje građanima

smog u sarajevu
FOTO: Pixsell

Zrak u Sarajevu u utorak navečer je prema mjerenjima dostigao rekordno zagađenje s obzirom da je u pojedinim dijelovima grada indeks zagađenja išao i do nevjerovatnih 527

Zrak u Sarajevu je ovog jutra veoma nezdrav, pokazuju podaci IQAir-a.

Trenutni indeks zagađenja iznosi 248 što svrstava ovaj grad na drugo mjesto najzagađenijih gradova u svijetu.

Ispred Sarajeva je samo grad Daka u Bangladešu, čiji indeks zagađenosti iznosi 264.

Iza Sarajeva na ovoj listi su ostali Delhi (Indija), Kolkata (Indija), Lahore (Pakistan), Kabul (Afganistan), Akra (Gana), Karači (Pakistan), Biškek (Kirgistan) i Kuvajt Siti (Kuvajt).

Koncentracija PM 2.5 čestica u zraku iznosi 162 mikrograma po metru kubnom, što je više od 32 puta od preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

Zrak sa indeksom kvaliteta 212 smatra se vrlo nezdravim.

Koncentracija PM 2,5 u Sarajevu jutros u 6 sati je 31,4 puta veća od vrijednosti koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Građanima se preporučuje da što manje vremena provode na otvorenom te da se na ulici pokušaju zaštititi odgovarajućim respiratonim maskama.

Zrak u Sarajevu u utorak navečer je prema mjerenjima dostigao rekordno zagađenje s obzirom da je u pojedinim dijelovima grada indeks zagađenja išao i do nevjerovatnih 527.

AQI se mjeri na temelju koncentracije različitih zagađivača u zraku, uključujući čestice PM2.5 i PM10, dušikov dioksid, sumporov dioksid, ozon i druge štetne tvari.