Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uložit će žalbu

Nezapamćena odluka: Sud u Coloradu zabranio Trumpu kandidaturu na izborima

donald trump
FOTO: Pixsell

Pozvali su se na rijetko korištenu odredbu Ustava SAD-a

Ime bivšeg predsjednika Donalda Trumpa ne može se pojaviti na glasačkom listiću u državi Colorado na predsjedničkim izborima iduće godine, presudio je najviši državni sud u historijskoj presudi koju će vjerovatno preuzeti Vrhovni sud SAD-a. Problematična je Trumpova uloga u napadu njegovih pristaša na američki Kapitol 6. januara 2021.

Većinom od četiri od sedam sudija Vrhovni sud Colorada učinio je Trumpa prvim predsjedničkim kandidatom u historiji SAD-a koji se smatra nepodobnim za Bijelu kuću.

Pozvali su se na rijetko korištenu odredbu Ustava SAD-a koja zabranjuje dužnosnicima koji su učestvovali u “pobuni” da drže ured. Presuda se odnosi samo na republikanske predizbore u Coloradu 5. marta, no njen bi zaključak mogao utjecati na Trumpov status u državi za 5. novembar.

Nestranački prognozeri američkih izbora smatraju Colorado uvjerljivo demokratskim, što znači da će predsjednik Joe Biden vjerovatno voditi državu bez obzira na Trumpovu sudbinu tamo. Trump je obećao žalbu na presudu Vrhovnom sudu SAD-a, a sud u Coloradu najavio je da će odgoditi učinak svoje odluke najmanje do 4. januara 2024. kako bi omogućio žalbu.

Zamjeraju mu ulogu u poticanju nasilja na Kapitolu

Presuda postavlja pozornicu za Vrhovni sud SAD-a, čija konzervativna većina u omjeru 6-3 uključuje tri Trumpova imenovanja, da razmotri ima li Trump pravo služiti još jedan mandat kao predsjednik.

Tužba se smatra testnim slučajem za šire napore da se Trump diskvalificira s državnih glasanja prema odjeljku 3, 14. amandmana, koji je donesen nakon Građanskog rata u SAD-u kako bi se pristaše Konfederacije spriječile da služe u vladi.

Sud u Coloradu zaključio je da Ustav SAD-a zabranjuje Trumpu, favoritu za republikansku nominaciju 2024., pojavljivanje na glasačkom listiću zbog njegove uloge u poticanju nasilja na Kapitolu dok su se zastupnici sastajali kako bi potvrdili rezultate izbora 2020.

“Ove zaključke ne donosimo olako”

Historijska optužnica protiv bivšeg predsjednika 1. avgusta na saveznom nivou, a zatim 14. avgusta od strane države Georgije za njegove navodno nedopuštene pokušaje da ostvari poništenje rezultata izbora 2020. otvorila je pravnu raspravu o njegovoj mogućoj nepodobnosti, što je dovelo do žalbi u nekoliko država.

Ali od oko petnaest postupaka koji su u toku u raznim državama, uključujući dva odbijena u Minnesoti i Michiganu, sudovi u Coloradu prvi su proglasili Donalda Trumpa nepodobnim.

“Ove zaključke ne donosimo olako”, napisali su sudije većine.

“Svjesni smo veličine i težine pitanja koja su sada pred nama. Isto tako smo svjesni naše svečane dužnosti da primjenjujemo zakon, bez straha ili naklonosti, i bez da nas pokoleba reakcija javnosti na odluke koje zakon nalaže da donesemo”, dodali su.

Trumpova kampanja nazvala je sudsku odluku “nedemokratskom”.

“Vrhovni sud Colorada večeras je donio potpuno pogrešnu odluku i mi ćemo brzo uložiti žalbu Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država”, rekao je glasnogovornik Trumpove kampanje.