BiH

opasno po zdravlje

Sarajevo jutros jedan od najzagađenijih gradova na svijetu, podaci su alarmantni

17/12/2020
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Prema podacima Air Visuala, Sarajevo je jutros na četvrtom mjestu po zagađenosti zraka u svijetu. Index zagađenosti po Air Visualu iznosi 196. Podaci Američke ambasade u SAD-u pokazuju još veću zagađenost od čak 268

Indeks kvaliteta vazduha u Sarajevu jutros iznosi 226 i spada u kategoriju vrlo nezdrav.

Kod lica sa respiratornim oboljenjima poput astme ovakav vazduh može prouzrokovati značajno pojačanje simptoma i intenziteta bolesti, a povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka napolju, a i svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka napolju.

Prema podacima Air Visuala, Sarajevo je jutros na četvrtom mjestu po zagađenosti zraka u svijetu. Index zagađenosti po Air Visualu iznosi 196. Podaci Američke ambasade u SAD-u pokazuju još veću zagađenost od čak 268.

Podsjetimo, u Kantonu Sarajevo je jučer proglašena epizoda Prirpavnost. Saopćeno je kako se i u narednim danim očekuje pretežno oblačno i stabilno vrijeme sa slabim vjetrom promjenjivog smjera, uz povremenu pojavu temperaturne inverzije, što bi moglo dovesti do značajnije akumulacije zagađujućih materija i pogoršanja kvaliteta zraka.

Rizičnim grupama stanovništva se savjetuje da smanje kretanje, dok se ustanovama školskog i predškolskog odgoja i obrazovanja savjetuje da djeca ne borave na otvorenom prostoru van zgrade za vrijeme velikih i malih odmora, kao i da se časovi tjelesnog odgoja ne odvijaju u dvorištu škole.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.