Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

opasno po zdravlje

Sarajevo jutros jedan od najzagađenijih gradova na svijetu, podaci su alarmantni

Prema podacima Air Visuala, Sarajevo je jutros na četvrtom mjestu po zagađenosti zraka u svijetu. Index zagađenosti po Air Visualu iznosi 196. Podaci Američke ambasade u SAD-u pokazuju još veću zagađenost od čak 268

Indeks kvaliteta vazduha u Sarajevu jutros iznosi 226 i spada u kategoriju vrlo nezdrav.

Kod lica sa respiratornim oboljenjima poput astme ovakav vazduh može prouzrokovati značajno pojačanje simptoma i intenziteta bolesti, a povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka napolju, a i svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka napolju.

Prema podacima Air Visuala, Sarajevo je jutros na četvrtom mjestu po zagađenosti zraka u svijetu. Index zagađenosti po Air Visualu iznosi 196. Podaci Američke ambasade u SAD-u pokazuju još veću zagađenost od čak 268.

Podsjetimo, u Kantonu Sarajevo je jučer proglašena epizoda Prirpavnost. Saopćeno je kako se i u narednim danim očekuje pretežno oblačno i stabilno vrijeme sa slabim vjetrom promjenjivog smjera, uz povremenu pojavu temperaturne inverzije, što bi moglo dovesti do značajnije akumulacije zagađujućih materija i pogoršanja kvaliteta zraka.

Rizičnim grupama stanovništva se savjetuje da smanje kretanje, dok se ustanovama školskog i predškolskog odgoja i obrazovanja savjetuje da djeca ne borave na otvorenom prostoru van zgrade za vrijeme velikih i malih odmora, kao i da se časovi tjelesnog odgoja ne odvijaju u dvorištu škole.