Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kod Vječne vatre

Sarajevo se pridružilo globalnom štrajku protiv klimatskih promjena

strajk klimatske promjene

Podsjetila je da novi zakon o zaštiti okoliša u BiH već sedam godina u proceduri i „čeka“ da bude donesen.

Globalni štrajk protiv klimatskih promjena održan je i u Sarajevu kod Vječne vatre u organizaciji nevladine organizacije Save the Children, a mladi aktivisti apelovali su na zatvaranje termo i hidroelektrana i korištenje obnovljivih izvora energije, kako bi se život na planeti sačuvao za buduće generacije.

Kriza izazvana klimatskim promjenama danas najveći je izazov, i ozbiljna je prijetnja djeci i njihovim pravima, stoga su mladi u Sarajevu odlučili pridružiti se globalnom, školskom štrajku, inspirisani 16. godišnjom Gretom Thunberg koja poručuje „Naša kuća je zapaljena-postupajmo u skladu s tim“.

Voditeljica kampanje organizacije Climate Save Bosnia Maida Šabeta kaže da je cilj okupljanja podići svijest građana o klimatskim promjenama koje su zahvatile čitav svijet pa i BiH.

– Cilj globalnog štrajka koji vodi Greta Thunberg, je da zahtijevamo proglašenje vanrednog stanja, odnosno, klimatske krize – kazala je Šabeta.

Podsjetila je da novi zakon o zaštiti okoliša u BiH već sedam godina u proceduri i „čeka“ da bude donesen.

Šabeta vjeruje u mlade ljude, kaže da su svjesniji klimatskih promjena, te da će oni smoći snage da izvrše jači pritisak na institucije i građane, kako bi konačno zakon bio usvojen.

Svi smo itekako svjesni klimatskih promjena u BiH, kazala je Šabeta, te navela da su u proljeće ove godine bile tri poplave te rekordnih šest toplotnih valova ovog ljeta.

– Na listi smo svjetskih izvještaja kao država koja je na udaru klimatskih promjena – upozorila je ona.

Mladi su transparentima poručili: „Mladi nemaju mogućnost kad svijet nema budućnost“, „Dok će naši roditelji umrijeti od starosti, naša djeca će umrijeti od klimatskih promjena“.

Također su se i mladi iz Mostara danas pridružili globalnom štrajku protiv klimatskih promjena.

Sedmica globalnog štrajka za klimu podudara se sa samitom za klimatske promjene UN-a koji se održava 23. septembra u New Yorku.