BiH

Sarajevska filharmonija otvara 20. Baščaršijske noći

30/06/2015

Svečanim koncertom Sarajevske filharmonije „Pozdrav iz Austrije“ sutra će u Vijećnici u Sarajevu dvadeseti put biti otvoren Festival Baščaršijske noći, koji će trajati do 31. jula.

To je na današnjoj pres-konferenciji istakao predsjednik Organizacionog odbora Dževad Šabanagić, navodeći da će ovogodišni festival imati 29 programa.

– Sa oko 100.000 KM to je zaista mađioničarski potez. Festival je uspio opstati 20 godina i ostati dosljedan namjeri da prezentira široku lepezu međunarodnih i domaćih kulturnih i umjetničkih raznolikosti – kaže Šabanagić.

„Baščaršijske noći“, po njegovim riječima, prihvatili su građani kao svoju manifestaciju, te u julu čitav grad odiše jednom posebnom „sarajevskom“ festivalskom atmosferom.

– Austrijska ambasada u BiH podržala je koncert Sarajevske filharmonije uz koju će nastupiti i solistica Brigitta Simon i dirigent Uwe Theimer – rekao je Goran Rašić iz Organizacionog odbora Festivala.

Zahvaljujući saradnji s Ambasadom Turske i Yunus Emre Institutom , 5. jula, bit će upriličen koncert Kolektif Istanbul , na kojem će posjetioci imati priliku čuti spoj tradicionalne folk i pop muzike te funka i jazza.

Nakon 20 godina na ovom festivalu će biti izvedena komedija „Buba u uhu“ u režiji Admira Glamočaka, a premijerno izvođenje (Ne)stand-up komedije imat će 26. jula glumac Haris Burina na sceni Kamernog teatra 55.

Stand-up komedija „Đurologija“ Branka Đurića bit će izvedena 18. jula u Bosanskom kulturnom centru u dva termina.

Na književnim večerima tokom ovog festivala učestvovat će: Vlado Kreslin, Hasija Borić, Mile Stojić, Ahmed Burić, Faruk Šehić, Goran Samardžić i članovi Male pozorišne akademije.

– „Sarajevo Big Band“ naziv je koncerta na kojem će 7. jula u Bosanskom kulturnom centru nastupiti i Saša Lošić, Sejo Sexon, Dražen Žerić, Elvis J Kurtović, Željka Katavić. Na platou ispred BBI centra koncerte će održati grupe Konvoj, Erogene zone, Zabranjeno pušenje i Regina – istakao je Rašić.

Festival će obilježiti 17. međunarodni festival folklora „Sarajevo 2015“, na kojem će 4. jula nastupiti ansambli iz Kolumbije, Sjevernog Kipra, Slovačke i BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.