Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevska OŠ “Aleksa Šantić” ponovo dobila evropski projekat

Osnovna škola Aleksa Šantić

OŠ “Aleksa Šantić“ Sarajevo je dobila po drugi put evropski projekat.

Radi se o projektu iz programa Erasmus +KA2 saradnja za inovacije i razmjenu dobrih praksi u obrazovanju i KA 201 Strateško partnerstvo za školsko obrazovanje pod nazivom „Prevencija stresa u nastavničkom pozivu – Nastavnici bez stresa“(Preventing stress in the teaching profession – Stress free teachers).

U okviru projekta ERASMUS +KA2 učestvovaće oko 3300 nastavnika, direktora škola i nevladinog sektora. Projekat će se impementirati u periodu od dvije godine u pet škola iz svih zemalja partnera, a to su: Bosna i Hercegovina, Portugal, Slovenija, Litvanija i Turska, kroz istraživanje dobrih praksi, pripremanje priručnika za nastavnike sa vodičem za implementaciju i oko 40 radionica i drugih aktivnosti.

U tom periodu će se održati i četiri transnacionalna sastanaka sa završnom konferencijom koja je planirana avgustu 2019. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina u organizaciji škole „Aleksa Šantić“ Sarajevo na kojoj će prisustvovati oko 200 nastavnika i predstavnici svih zemalja partnera u projektu.

Krajnji rezultat je online priručnik za implementaciju dobre prakse smanjenja stresa u nastavničkom pozivu koji će se primjenjivati u školama naše zemlje, regije i zemljama Evropske Unije.