Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog neispunjavanja uslova

Sarajevska policija zabranila protest podrške Dodiku ispred Suda i Tužilaštva BiH

sud bih
Foto: Sud BiH

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević jučer je uputio poruku pristalicama te ih je, i u slučaju da skup bude zabranjen, pozvao da dođu, čime ih potencijalno navodi na kršenje zakona

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo odbilo je zahtjev Odbora za zaštitu i prava Srba u FBiH za održavanjem protesta u u znak podrške Miloradu Dodiku “Srpska pred sud, ideš li rode”, koji je trebao biti održan u petak, 1. septembra ispred Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu, javlja N1.

“Policijska uprava Novi Grad, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, rješavajući po zahtjevu HO „Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH“ za održavanje javnog skupa ispred Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u ulici Kraljice Jelene br. 88, općina Novi Grad, na dan petak, 1. septembar 2023. godine, donijela je Rješenje o zabrani javnog okupljanja, iz razloga neispunjavanja formalnih uslova, kao i iz sigurnosnih razloga. Podnosilac zahtjeva nije ispunio obaveze propisane Zakonom o javnom okupljanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, br. 32/09 i 11/11), a koje se, između ostalog, ogledaju u nepoduzimanju naloženih dodatnih mjera, na zahtjev nadležnog policijskog organa. Nadležni policijski organ procjenjuje i da bi usljed održavanja predmetnog javnog skupa nastupila stvarna opasnost od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu. Zaključno, u skladu sa članom 16. Zakona o javnom okupljanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, br. 32/09 i 11/11), nadležna policijska uprava izdala je rješenje o zabrani održavanja javnog skupa”, navodi se u saopćenju MUP-a KS.

Podsjetimo, portparol SNSD-a Radovan Kovačević jučer je uputio poruku pristalicama te ih je, i u slučaju da skup bude zabranjen, pozvao da dođu, čime ih potencijalno navodi na kršenje zakona.

“Bez obzira kakve će odluke biti institucija u KS i u FBiH, pozivamo građane da se odazovu organizatorima i da krenu na skup, a mi ćemo u svakom slučaju imati odgovor na svaku vrstu odluke iz KS i FBiH”, rekao je Kovačević.

Predsjednik RS Milorad Dodik jutros je rekao da “Srbi u FBiH imaju pravo da se okupe na protestnom skupu u petak u Sarajevu i da odgovornost za bezbjednost svih učesnika nose kantonalni organi”.

“Ako daju saglasnost za održavanje skupa, onda snose odgovornost za bezbjednost svih učesnika. Ako ne daju, onda šalju poruku na koji način neki mogu da protestuju u Sarajevu pred institucijama, a neki ne mogu”, rekao je Dodik.