Sarajevski sajam knjiga posjetilo više od 60.000 osoba

BiH

sajam knjige2

U Sarajevu je danas zatvoren 28. Sarajevski sajam knjiga na kojem je učestvovalo blizu 200 izlagača iz BiH, Srbije, Hrvatske, Turske, Saudijske Arabije, Irana, Njemačke, Švedske, Danske, Italije i drugih zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

Žiri u sastavu predsjednik Ahmed Burić i članovi Amra Zulfikarpašić i Miro Petrović dodijelio je nagrade u pet kategorija.

Nagradu za najboljeg izdavača/nakladnika godine dobila je “Bosanska riječ Tuzla – Wuppertal”. Vlasnik ove izdavačke kuće Šimo Ešić za AA je kazao kako je ovo bio podvig jer je malena ekipa radila u “teškom vremenu za knjigu”.

“Zahvaljujući idejama izdavaštva, kolege su prepoznale energiju. Presudila je ljubav prema knjizi”, kazao je Ešić i dodao kako Bosanska riječ Tuzla svoje predstavništvo ima i u Njemačkoj.

Nagradu za najbolji izdavački/nakladnički poduhvat godine dobio je Media Centar Sarajevo za djelo grupe autora “Radio Sarajevo, 10. april 1945. – 10. maj 1992. godine”. Urednici ovog djela su Zija Dizdarević, Boro Kontić i Ranko Mavrak.

Dobitnik nagrade za najbolji dizajn je Željko Podoreški za oblikovanje djela “Leksikon sinjske alke”.

Najbolja dječija knjiga bila je “Petar i tramvaj”, autorice An Kadoić i Kašmira Huseinovića.

Nagradu za najbolje uređen štand dobio je “Agarthi Comics”, koji u četiri učešća na sajmu ima dvije nagrade.

Ajdin Šahipašić je kazao kako je na sajmu bilo 100 štandova sa više od 200 izdavača.

“Najviše je bilo izdavača iz regiona. Sajam je posjetilo više od 60.000 ljudi. Prema našim kalkulacijama to je više nego prošle godine. U četvrtak je dvorana bila prepuna”, rekao je vlasnik izdavačke kuće Šahinpašić i dodao kako će veoma brzo početi pripreme za sajam sljedeće godine.

sajam knjige

Šahinpašić je, kako ističe, zadovoljan posjećenošću,i dodaje kako se čini da su i izlagači vrlo zadovoljni.

Ataše za kulturu i turizam Ureda za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH Soner Sahin kazao je kako je na 28. Sarajevskom sajmu knjige predstavljeno devet izdavačkih kuća iz Turske.

On je dodao kako će knjige koje su ostale sa sajma, njih oko dvije hiljade, biti uručene odsjecima za turkologiju u Bosni i Hercegovini te Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Ministarstvo kulture i turizma Turske imalo je štand od 160 metara kvadratnih što je bio najveći štand na sajmu. Pored toga svoj štand na sajmu imalo je i Tursko jezičko društvo (TDK).

Turska je bila ovogodišnja zemlja partner Međunarodnog sajma knjige u Sarajevu.