Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevu će iskustvo zagrebačkog Sljemena pomoći da se pripremi za EYOF

hadziahmetovic – komsic – bandic

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i glavni tajnik Gradske uprave Elvir Hadžiahmetović posjetili su gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Na sastanku u Gradskoj upravi je sudjelovao i Dragutin Žiljak, rukovoditelj skijališta na Sljemenu, a tema razgovora bila su iskustva Zagreba u organizaciji Snježne kraljice. Sarajevo uz pomoć iskustva Zagreba priprema Europski omladinski olimpijski festival (EYOF) koji će se održati 2019. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Sarajevski gradonačelnik Ivo Komšić izjavio je kako je prilikom dogovora svog posjeta Zagrebu očekivao kako će se utrka Snježne kraljice na Sljemenu ipak održati. No, bez obzira na činjenicu da je Međunarodna skijaška organizacija (FIS) utrku otkazala zbog manjka snijega na Sljemenu, cilj Komšića i Hadžiahmetovića bio je upoznati se s načinom organizacije Snježne kraljice, slalomske utrke za muškarce i žene, koju je Komšić ocijenio jednom od najbolje organiziranih zimskih manifestacija u Europi.

“Poznato je da je Sarajevo zajedno sa Istočnim Sarajevom dobilo organizaciju Omladinske zimske olimpijade 2019. godine, stoga su nam iskustva Zagreba u organizaciji Snježne kraljice dragocjena”, rekao je Komšić, te dodao:

“EYOF je šire natjecanje i obuhvaća više disciplina od Snježne kraljice, ali način na koji se organizira Snježna kraljica može se prenijeti na ostala takmičenja koja će se odigrati kod nas 2019.”.

Komšić je izjavio kako namjerava nastaviti razgovore i tijesnu suradnju sa Zagrebom koji ima, istakao je, veliko iskustvo na ovom području.

Dragutin Žiljak, rukovoditelj skijališta na Sljemenu, poručio je kako je Snježna kraljica na Sljemenu jedno od organizacijski najtežih natjecanja, s obzirom na visinu Sljemena od svega 1.000 metara, i s obzirom da se utrka održava na visini od preko 900, pa do visine od 700 metara.

Kazao je kako su to nadmorske visine s kojima u Austriji organizatori velikih skijaških natjecanja niti ne računaju ozbiljno, s tim da se u Austriji većina natjecanja održava na preko 1.200 metara.

Žiljak je iskazao nadu kako će iskustva Zagreba pomoći Sarajevu za pripremu događaja 2019. godine.

Zagreb sutra otvara “Crveni spust” na Sljemenu, čime počinje sezona skijanja za građane. Zbog nedostatka vode otvara se samo jedan spust.

Žiljak je kazao da je priprema staze za građane za rekreativno skijanje zahtjevnija nego za Svjetski kup jer je staza duža, šira i sigurnosne mjere moraju biti puno veće jer građani lošije skijaju. Sljeme će omogućiti građanima i noćno skijanje, no o detaljima će se znati tek popodne, nakon obilaska staza.

Međunarodna skijaška organizacija (FIS) prije tjedana dana otkazala je utrku Vip Snow Queen Trophy, Snježnu kraljicu, koja se trebala održati 5. i 6. januara na Sljemenu, a zbog nedostatka snijega.

Snijeg je na zagrebačkom području počeo padati prije dva dana, no to je, prema ocjeni FIS-a, prekasno da bi se slalomska utrka za muškarce i žene održala.