Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajka upitala Konakovića: Šta je to hrabrog premijera ostavilo bez teksta?

BiH

konakovic

“Hoće li ta informatika za 1. razred? Kad se nekoga blokira, onda ga se blokira sa svih profila. Koliko sutra, uvesti stručnu obuku iz informatike na temelju Maštalice br. 1 za Vladu KS. Drugo, nije zar da je premijera, elokventnog i hrabrog, nešto od jučerašnjih komentara ostavilo bez teksta i da je pogubio živce?! Ne valja to, nije dobro za tržište rada, a morebit vam nekad zatreba”, poruka je jedne Sarajke upućene premijeru Vlade Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću.

Njen tekst objavljen na Facebooku prenosimo u cjelosti i bez intervencija.

“Treće, naputak za društvenopolitički aktivno pučanstvo: s premijerima i inim se komunicira tako da se u svojstvu novinarke jedne od lokalnih, na podobne oglašivače nakačenih televizija, uz kaficu dogovori emisija – teme, sagovornici, omjer tapšanja premijera i bonus u vidu tapšanja novinarke i TV kuće. Nema tapšanja – nema komunikacije.

Da zaključim, premijeru. Vjerujem da ćete se blokadi dosjetiti do kraja ovog dana, ali prije toga nekoliko prosvjetiteljskih zapažanja iz raznih oblasti:

1. Djecu ne uče računari ni skupi programi digitalizacije bez pameti, no prosvjetni radnici koje držite na desetomjesečnim ugovorima ili na 4 opštine razuđenim časovima za normu. Temelj onoga što nazivate ‘finskom civilizacijom’, a koja vam je, kao, model za reforme, nije ponižen učitelj a ni zatvorena škola. Još manje je to jaranska kupovina ušminkane edukativne platforme iz budžetske kase.

2. Bakterije zbog kojih ubijate cuke su sveprisutne u našem okruženju – a dijete stradalo na igralištu nije stradalo od bakterije nego od neodržavanja igrališta. Bakterije u našoj vodi pak nisu od cuka no od džukela kojima je dopušteno da grade vile, apartmane i bazene u vodozaštitnoj zoni, a koje vi legalizujete sve se brinući o našem zdravlju.

3. Esencijalne liste lijekova se tako vabe zato što su ti lijekovi esencijalni bolesnicima – a ne zato što su njihove pare esencijalne opskurnim farmaceutskim firmama.

4. Bijele zastavice pred školama će do kraja zime da pocrvene od stida pred odlučnim Vladinim organizovanim sabotiranjem mjerenja zagađenja. Ako zatreba indikator, manite se vi zastavica – virnite djeci u bronhije i pluća. Ako do tada ne ukinete rendgensko snimanje. Pulmologa već i za sjemena ponestaje.

status

5. Prostorni plan koji se vrti oko protjerivanja sirotinje iz centralnih gradskih opština i rasprodaje zaštićenih područja za kvaziturističke ćumeze nije prostorni plan no otimačina i pljačka društvenog dobra.

6. Rješavati probleme gradskog prevoza ubijanjem javnog preduzeća i otvaranjem tržišta za privatnike je otimačina i pljačka društvenog dobra.

7. Reformisati zdravstvo namicanjem posla privatnim klinikama i klanovskim menadžmentima je otimačina i pljačka društvenog dobra.

8. Strategija razvoja koja počiva na PRIVATIZACIJI KOMUNALNIH USLUGA I SOCIJALNOG SEKTORA nije strategija razvoja nego strategija udruženog zločinačkog poduhvata otimačine i pljačke društva za naredno stoljeće barem. Bujrum sad blokirati”.