Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajlije podržale proteste u Makedoniji

protesti-sa-mkd

Grupa od tridesetak građana okupila se danas na Trgu djece Sarajeva kako bi na taj način pokazali solidarnosti s građanima Makedonije koji od početka maja protestuju u Skoplju tražeći smjenu aktualne vlasti u toj zemlji.

Mirno okupljanje organizirala je neformalna grupa studenata koji su istaknuli da im nije cilj pružiti podršku nekoj političkoj opciji, nego građanima Makedonije koji žele podsjetiti da se u demokratskoj zemlji mogu birati lideri svaki dan, a ne svake četiri godine.

Uime organizatora skupa Zulfikar Filandra kazao je novinarima da građani Makedonije neće odustati od okupljanja sve dok ne dođe do smjene vlasti za koju tvrde da je korumpirana.

Filandra je ocijenio da je važno da Sarajevo pruži podršku Skoplju “jer gesta solidarnosti u ovoj regiji ne smije biti zaboravljena”.

Jedan od učesnika protesta Hajrudin Osmančević pozvao je građane Makedonije da ne odustanu od svojih zahtjeva i da budu jedinstveni kako bi spriječili podjele u toj zemlji.

Biljana Ginova iz Makedonije naglasila je da podrška Sarajeva Makedoniji ima veliki značaj.

Istakla je da se građani Makedonije bore da budu uključeni u demokratske procese u državi, tražeći smjenu vlade i njihovu krivičnu odgovornost.

Simbol makedonskih protesta postao je poljubac nakon što je slika Jasmine Golubovske kako ljubi policijski štit obišla svijet. Golubovska je kazala da “crveni ruž nosi samo u slučaju kad treba popraviti umoran izgled od sistemskog gušenja slobode”.

Upravo zbog toga učesnici podrške Makedoniji nosili su danas crveni ruž.