Ugledni hirurg hrđavom pilom pacijentu amputirao nogu

operacija1111
Foto: Ilustracija

Škotska bolnica Ayr našla se u središtu skandala pokrenula je istragu nakon što je jedan hirurg iskoristio zahrđalu pilu kako bi amputirao nogu starijem muškarcu.

Sve je počelo kao rutinska operacija amputacije noge. Nakon što su pacijenta uspavali, počeli su s procedurom, ali hirurg je neočekivano naišao na metalnu pločicu u nozi koju nisu mogli prerezati.

Medicinsko osoblje nije nikako moglo naći opremu kojom bi uklonili pločicu, pa je hirurg jednog medicinskog tehničara poslao u lokalnu prodavnicu B&Q da kupi pilu. No, kako se operacija odvijala oko 21 sat, prodavnica je bila zatvorena, a pila je naposljetku pronađena u starom ormariću u bolnici. O događaju su nadležne izvijestile druge medicinske sestre koje su prisustvovale operaciji.

– Ovo je jednostavno nevjerovatno – neopisiv način za tretiranje bilo kojeg pacijenta. Usprkos napretku u medicini, ovo je izvedeno poput improvizirane operacije na brodu tokom bitke kod Trafalgara – komentirao je slučaj škotski parlamentarac i član odbora za zdravstvo Jackson Carlaw.

– Prije nego li su počeli piliti, alat su sterilizirali. Ipak, takvi vrhunski hirurzi u Škotskoj 2015. godine ne smiju se naći u situaciji da nemaju potrebnu opremu za operaciju – kazao je jedan izvor iz bolnice.

– Pokrenuta je istraga o nedavnom incidentu u bolnici Ayr zbog nepoštivanja standardne procedure – kazala je za Independent Ann Gow, šefica medicinskih sestara i tehničara te dodala kako će rezultati istrage uskoro biti poznati.