BiH

Sarajlije spas od paklenih vrućina traže u Miljacki

19/07/2015

Visoke temperature koje ne jenjavaju na Balkanu dovele su do povećanog broja intervencija u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, javlja Anadolu Agency (AA).

Ljekari Zavoda su danas na terenu i prostorijama Hitne pomoći do 15 sati intervenisali 133 puta.

Dežurni ljekar Melita Stanić za AA je izjavila da je u protekla tri dana zabilježen povećan priliv pacijenata koji su pomoć uglavnom tražili zbog kolapsnih stanja, varijacija u krvnom pritisku, astme i glavobolja. Stanić je građane savjetovala da se ne izlažu vrućinama, izbjegavaju fizički napor, pojačaju unos tečnosti u organizam, te da umjesto masne i kalorične hrane unose laganiju hranu i više voća.

Ulice glavnog grada Bosne i Hercegovine su u popodnevnim satima skoro pa potpuno prazne, a rijetki šetači su se rashlađivali sladoledom i na nekoj od česmi i fontana.

Nekoliko mladića je spas pronašlo na popularnom sarajevskom kupalištu Bentbaša, gdje su skakali u hladnu rijeku.

Život pod crvenim meteo alarmom: Sarajevske ulice puste, mladi

Prema podacima državnih hidrometeoroloških zavoda, najviša temperatura danas u BiH zabilježena je u Doboju i Banjoj Luci, a iznosila je 41 stepeni Celzijusa.

U Srbiji je najtoplije bilo u Beogradu, Ćupriji i V. Gradištu gdje je izmjereno 38 stepeni Celzijusa.

U Hrvatskoj je najviša temperatura zabilježena u Kninu, a iznosila je 37 stepeni.

U Crnoj Gori najviša temperatura je izmjerena u Podgorici 39 stepeni. U Albaniji su na primorju izmjerene temperature do 40, a na jugoistoku Makedonije do 39 stepeni Celzijusa.

U Bosni i Hercegovini se sutra očekuje sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost. Poslije podne, razvojem oblačnosti u Bosni je moguća pojava kiše ili kratkotrajnog pljuska.

Jutarnja temperatura zraka će iznositi od 14 do 20, na jugu Hercegovine od 21 do 25, a najviša dnevna temperatura zraka od 30 do 36, na jugu i sjeveru zemlje od 35 do 39 stepeni.

U Sarajevu se očekuje sunčano vrijeme, poslijepodne uz umjeren razvoj oblačnosti s jutarnjom temperaturom oko 19, a najvišom dnevnom oko 34 stepena.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.