banja luka

Šarović: Dodikov zakon je ništa, u Inzkovom piše da narod nije genocidan

Banja Luka: Predsjednik Narodne skupštine RS pozvao predsjednike svih stranaka na sastanak
26.07.2021., Narodna skupcina/skupstina RS, Banja Luka (BiH) – Nedeljko Cubrilovic, predsjednik Narodne skupstine RS (NS RS) pozvao je na sastanak predsjednike svih stranaka zastupljenih u NS RS, a sa sjedistem u ovom entitetu, povodom odluke Valentina Inzka o zakonu o zabrani negiranja genocida. Lideri politickih partija zakljucili su da srpski predstavnici u institucijama BIH, odnosno Predsjednistvu, Savjetu ministara i Parlamentu BIH dalje nece ucestvovati u radu, dok se ne rijesi pitanje nametnutog zakona o zabrani negiranja genocida u BiH. Dogovoreno je da se na sjednici NS RS koja ce biti u naredni petak nadju izmjene dva krivicna zakona kao i da ce ta sjednica biti zatvorena za javnost. Na sastanak su dosli Milorad Dodik, srpski clan Predsjednistva BiH i predsjednik stranke SNSD, Mirko Sarovic, predsjednik stranke SDS-a, Zeljka Cvijanovic, predsjednica RS, Radovan Viskovic, premijer RS, Nenad Nesic, predsjednik stranke DNS, Branislav Borenovic, predsjednik PDP-a, Darko Banjac, predsjednik Narodne stranke RS, Nenad Stevandic, predsjednik Ujedinjene Srpske, Petar Djokic, predjsednik Socijalisticke partije, Goran Selak, predsjednik Socijalisticke partije RS. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Kaže kako je sjednica trebala poslužiti vlasti da se opere i očisti od pogubne politike vođene zadnjih mjeseci

Mirko Šarović, prvi čovjek SDS-a, na konferenciji za medije u Banjoj Luci, ocijenio je jučerašnju posebnu sjednicu Narodne skuštine RS kao farsu i potpuni fijasko. Kazao je i kako je vlast u RS-u podvila rep.

On je kazao kako je to bila predstava s velikim očekivanjima, a zapravo je loša. Izjavio je da je scenario napisan vješto, da su se svi ispričali, a zaključci negdje drugo bili spremani.

“Bio je i ovaj žalostan incident, a mi smo napustili sjednicu jer nismo željeli ostaviti gospodina Nebojšu Vukanovića”, izjavio je Šarović.

Kaže kako je sjednica trebala poslužiti vlasti da se opere i očisti od pogubne politike vođene zadnjih mjeseci.

“Ono što je rađeno mjesecima završilo je jučer fijaskom. Sjednica je poslužila da se otvore vrata povratku u institucije države BiH. Uvodničari su govorili o jednom, a zaključi su bili o nečemu posve drugom. Jučerašnjom sjednicom vlast je amnestirana za kršenje zaključaka NSRS iz jula prošle godine”, kazao je Šarović.

“Jučer na sjednici sam rekao da su zaključci laž”, dodao je.

Kazao je i kako su dvije sjednice Vijeća ministara u decembru pokazatelj kršenja zaključaka NSRS.

“Tu su dali 480 hljada KM za Tužilaštvo BiH koje je na tapeti ove vlasti”, izjavio je.

“Ostaje Inzkova odluka, ali u proceduru se stavlja neki fantomski zakon. Taj zakon je u suštini ništa. U Inzkovom zakonu stoji da narod nije genocidan, da nisu genocidne institucije. Ovaj Dodikov zakon neće rješiti ništa”, kazao je predsjednik SDS-a.