Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šarović i Wigemark: Staviti državni zatvor u funkciju

BiH

drzavni zatvor

Potrebi što hitnijeg završetka preostalih aktivnosti na otpočinjanju rada Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH – državnog zatvora, bila je tema razgovora zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih poslova Mirka Šarovića i šefa Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU za BiH Lars-Gunnara Wigemarka i ambasadora Švedske u BiH Andersa Hagelberga, javlja Anadolu Agency (AA).

Sagovornici su se usaglasili da je neophodno preduzeti sve neophodne mjere kod nadležnih institucija na lokalnom i državnom nivou, da se ovaj novoizgrađeni, visokobezbjednosni objekat što prije stavi u funkciju.

Šarović je predstavnicima Evropske komisije iznio stavove o najavi mogućeg uvođenja kvota od strane Evropske komisije na uvoz čelika i proizvoda od čelika u EU, naglasivši da bi ova mjera, ukoliko bude donesena, bila problematična sa stanovišta Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a kojim su se i EU i BiH obavezale da poštuju pravila slobodnog tržišta.

On je posebno podcrtao da bi se uvođenje kvota negativno odrazilo na bh. ekonomiju, a posebno poslovanje željezare ArcelorMittal Zenica, najvećeg izvoznika čelika iz Bosne i Hercegovine koji u stvaranju ukupnog BDP-a BiH učestvuje sa 2,5 posto i zapošljava 3.000 radnika.

Osim toga, mjere bi se odrazile i na mnogobrojne kooperante ove kompanije i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH zbog čega će, kako je istakao Šarović “u cilju zaštite svojih privrednika i Bosna i Hercegovina, morati uzvratiti odgovarajućim mjerama“.