BiH

Ministar vanjske trgovine

Šarović: Imamo stvari koje je BiH dobro uradila, ali i one koje su u zaostatku

29/05/2019

Kazao je da je sasvim jasno da je najbolja situacija kada su u pitanju državne strategije, napomenuvši da su od četiri strategije, tri "izašle iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa".

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je danas u Sarajevu izjavio novinarima da je izvještaj, odnosno mišljenje Evropske komisije presjek stanja u Bosni i Hercegovini.

– To je naša slika rada u prethodnim godinama na svim nivoima. Tu imamo jednu šarenu sliku, stvari koje je BiH dobro uradila, ali i one stvari koje su u nekom sporom ritmu ili zaostatku, kada je u pitanju reforma pravosuđa, borba protiv kriminala i korupcije i neka druga pitanja – naveo je Šarović, upitan da prokomentira izvještaj Evropske komisije.

Kazao je da je sasvim jasno da je najbolja situacija kada su u pitanju državne strategije, napomenuvši da su od četiri strategije, tri “izašle iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa”.

– Očito da postoje pitanja na koja smo uspješno odgovorili u ovom reformskom procesu, ali i ona gdje smo u ozbiljnom zaostatku – smatra Šarović.

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn je danas na vanrednoj sjednici Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta predstavio novi izvještaj o zemljama koje žele postati članicama Evropske unije, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, odnosno “Paket proširenja za 2019. godinu”.

Govoreći o aplikaciji BiH za članstvo u Evropskoj uniji, Hahn je podsjetio da je Evropska komisija dala cjelokupnu Mapu puta za reforme u oblasti demokratije, vladavine prava, ljudskih prava i javne uprave.

– Prvi put se razmatra situacija u BiH u odnosu na sve standarde koji se primjenjuju na zemlje članice, Vijeće Evropske unije treba donijeti određene odluke o narednim koracima za BiH i tada će se tretirati sve reforme u svim oblastima u BiH – podvukao je Hahn.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.