BiH

Predsjednik SDS-a

Šarović: Od prvih poteza Schmidta zavisit će naš odnos prema njemu

31/07/2021

Predsjednik SDS ističe da će stvari biti mnogo vidljivije i jasnije narednih dana i sedmica kada se “objelodane sve namjere novog Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta čija je uloga unaprijed oslabljena nepodržavanjem njegovog postavljenja u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija”

Komentarišući doalazak novog visokog predstavnika Christiana Schmidta u BiH, predsjednik SDS Mirko Šarović je rekao da je Schmidt već uputio prve poruke koje su više pomirujuće nego oštre ali bez nagovještaja jasnog kursa koji će zauzeti nakon preuzimanja dužnosti.

„Upravo od tog njegovog kursa zavisiće naš odnos prema njemu i njegovoj ulozi u BiH uvažavajući činjenicu da dolazi kao predstavnik ozbiljne zemlje kao što je Njemačka“ – poručio je Šarović.

On je istakao da mu je dosadašnji Visoki predstavnik Valentin Inzko ostavio veliki teret koji “u ovom trenutku izgleda nesavladiv i veliku novonastalu političku krizu u zemlji sa neizvijesnim perspektivama i potencijalom da se produbi”.

„Kada se postavlja pitanje saradnje sa novim Visokim predstavnikom, riječ saradnja je neadekvatna. Schmidt treba da bude upoznat sa javnom pozicijom relevantnih političkih predstavnika iz Republike Srpske spram nametnute odluke Valentina Inzka kao i o našem neprihvatanju korištenja bonskih ovlaštenja što je potpuno jasno i izvijesno“ – naglasio je Šarović.

Predsjednik SDS ističe da će stvari biti mnogo vidljivije i jasnije narednih dana i sedmica kada se “objelodane sve namjere novog Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta čija je uloga unaprijed oslabljena nepodržavanjem njegovog postavljenja u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.