Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šarović: Premijerka RS-a treba više raditi, a manje tražiti alibije za loše rezultate

mirko sarovic (1)

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović upozorio je da je sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine RS-a o radu Saveza za promjene na nivou BiH „loša ideja i da će i dalje pogoršati međusobne odnose i neće donijeti ništa dobro“.

-Još više se bojim poteza koji se, možda, planiraju u narednim sedmicama. I dobro razmislite o tim potezima – rekao je Šarović i pozvao vlast u RS-u da „nikoga, a posebno njega, ne uči patriotizmu“.

Pozvao je na zajedničku saradnju, te naveo da odlično sarađuje s kolegama u resoru energetike, poljoprivrede, ekologije i građevinarstva u Vladi RS-a, iako nemaju iste stavove.

[yuzo_related]

Šarović je premijerki RS-a rekao „da mora da radi više, a da joj priča o izdajnicima ne bude alibi za loše rezultate Vlade RS-a“.

U svom izlaganju u obraćanju poslanicima Narodne skupštine RS-a negirao je nekoliko tvrdnji Vlade RS-a o štetnom djelovanju tog resora po interese RS-a, ističući da ne stoje optužbe o nedovoljnoj zaštiti interesa RS-a na nivou BiH.

Naveo je da je aranžman s Turskom o izvozu mesa postiglo njegovo ministarstvo i za osam mjeseci je izvezeno mesa i mesnih prerađevina u vrijednosti 42 miliona i to najviše od proizvođača iz RS-a.

-Ništa niste učinili za ovaj posao, ali ste ga komentarisali – uputio je kritiku Šarović.

Rekao je da su u Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi zastupljeni i Srbi, ali da je Vladi RS-a problem što oba srpska predstavnika nisu njen izbor.

-Vlada RS-a ima jednog svog predstavnika, a drugog Savez za promjene i tako će biti i u narednom periodu – kategoričan je Šarović.

Ističući da neće Vladi RS-a polagati račune, Šarović je rekao da nisu istinite ni kritike iz RS-a povodom formiranja državnog odbora za investicije, ističući da je problem Vladi RS-a to jer je premijerka insistirala da bude zamjenik predsjednika tog državnog odbora, a ministri iz Saveza za promjene povremeni članovi, dok bi ministar finansija RS-a ušao u članstvo odbora umjesto njih.

-Dok se ja pitam, nećete biti zamjenik tog odbora, ali ste član i nijedan prijedlog se neće moći usvojiti bez konsenzusa – rekao je Šarović obraćajući se Željki Cvijanović.

Istakao je da osam godina bivša SNSD-ova vlast nije uspjela riješiti projekt izgradnje mosta na Savi kod Gradiške, a da se to uspjelo na Bečkoj konferenciji.

Kada je u pitanju jadransko-jonski gasni prsten, Šarović je pobio i tvrdnje Vlade RS-a da Savez za promjene promivira taj projekat i to citirajući stav Vlade iz 2008. godine koja je tada prihvatila projekt izgradnje tog gasovoda.

Zakon o gasu nikada njegov resor nije pustilo u proceduru, te je podsjetio da je načelna energetska politika BiH potpisana 2008. godine.

I u tom dokumentu, u vrijeme dok je premijer bio Milorad Dodik, dodao je, rečeno je da će vlade entiteta i Vijeće ministara doniti zakon o gasu BiH.

-Nisam došao da se pravdam. Ne odgovaram Vladi RS-a za svoj rad, ali sam došao zbog poslanika i da odgovorim na pitanja iz materijala koji je podnijela Vlada RS-a za ovo sjednicu parlamenta – dodao je Šarović.

Inače, i poslijepodnevni rad parlamenta RS-a obilježile su međusobne optužbe premijerke RS-a i poslanika opozicije.

Cvijanović je regirala na ove tvrdnje Šarovića, ali su i on i poslanici opozicije napustili zasjedanje kada se za riječ javila entitetska premijerka.

Željka Cvijanović je rekla da je sporno da se formira državni odbor za investicije, te da „ni mrtva neće biti u tom odboru“.

-Nikada to neću prihvatiti, i mislim da ne bi trebalo nijedan predsjednik Vlade RS-a koji bi došao na tu funkciju da prihvati da funkcioniše u jednom takvom tijelu koje je neustavno, nakaradno i kojim pokušava da se da dignitet nekim institucijama kojima uopće Ustav nije dao da raspolažu takvim nadležnostima – rekla je Cvijanović.

Istakla je da predsjednik Vlade RS-a ne može nikome biti savjetodavac, niti može da donosi obavezujuće odluke za druge nivo vlasti, jer to ni Ustav ne dozvoljava.

Opozicija bojkotuje njena izlaganja nakon afere „kupovina poslanika“.