Važnost smirivanja tenzija

Šarović sa ambasadorom Velike Britanije: Odblokirati rad Parlamenta BiH

IMG_2878 (003)

Sagovornici su se složili da je suštinski važno „otkočiti“ blokade u funkcionisanju Parlamenta BiH i uspostaviti funkcionisanje sistema

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović razgovarao je danas sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Matthew Fieldom o aktuelnoj političkoj situaciji i potrebi nastavka ubrzanog rada na ključnim pitanjima Bosnu i Hercegovini sve njene građane.

Sagovornici su se složili da je suštinski važno „otkočiti“ blokade u funkcionisanju Parlamenta BiH i uspostaviti funkcionisanje sistema, kako bi se „sa terena politike prešlo na rad na najvažnijim životnim pitanjima“. „Važno je spustiti tenzije i stvoriti klimu za rad“, istakao je ministar Šarović dodajući da je od velike rasprave o nekim političkim koalicijama u ovom momentu mnogo važnije okupiti dovoljnu većinu, spremnu za rješavanje brojnih pitanja koja predugo čekaju da parlamentarci počnu sa radom“.

Naglašeno je da je i na polju „gasne politike“ važno donijeti jasna pravila, kako se više ne bi dešavali sporovi između entitetskih gasnih preduzeća, „Imamo entitetsku nespremnost za usaglašavanje normi, koje su harmonizovane i usklađene sa evropskim zakonodavstvom“, istakao je ministar.

Na sastanku je iznijeta zajednička ocjena, da su u mandatu ministra Šarovića napravljeni bitni ekonomski i trgovinski pomaci pomaci te da započete reforme moraju biti nastavljene. Trgovinska razmjena sa Velikom Britanijom posljednjih godina je udvostručena a pokrivenost uvoza izvozom sa Evropskom unijom dostigao je rekordnih 71%.