Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šarović: SDS će učiniti sve da do revizije presude ne dođe

BiH

sarovic pandurevic

Potpredsjednik Glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevu da će SDS iskoristiti svaku mogućnost da do revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije ne dođe.

– Ukoliko dođe do revizije presude SDS će kreirati buduće odgovore i u ovom trenutku nije zauzeo konkretan stav. Sigurno je da će biti krize, ukoliko dođe do revizije ali ćemo o mjerama odlučiti unutar stranke – rekao je Šarović novinarima i dodao da blokade nisu politika SDS-a.

Upitan o sastanku koji je za danas najavio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović o eventualnom podnošenju zahtjeva za reviziju presude, Šarović je kazao da “svako čini ono što misli da je najbolje uime onih koje predstavlja”.

– Ne želim da to komentarišem, ali želim da istaknem da u Međunarodnom sudu pravde u Hagu procese vode države. Želimo da ukažemo da kad se nešto poduzima uime države BiH, ma kako teško pitanje bilo ono treba biti dogovoreno u državnim institucijama – kazao je.

Dodao je da ne želi da omalovaži bilo čiji pravo na pravdu jer je to nešto što je univerzalno.

– Znamo svu specifičnost određenih pitanja koja se danas stavljaju na dnevni red. Upravo ovo pitanje je test za neka ustavna prava, poput prava entitetskog glasanja i prava na konsenzus. Ukolko se krene krivim putem bit će apsolutno u pravu oni koji tvrde da entitetsko glasanje ne treba nikada ukinuti – kazao je Šarović.