Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šarović: Spoljnotrgovinska razmjena BiH s Italijom u konstantnom porastu

mirko sarovic34

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih poslova BiH Mirko Šarović, sastao se danas s novoimenovanim ambasadorom Italije u BiH Nikolom Minazijem, u cilju razgovora o zajedničkim projektima, spoljnotrgovinskoj razmjeni i daljem unapređenju saradnje dvije zemlje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zajednički je konstatovano da je Italija drugi spoljnotrgovinski partner BiH, sa robnom razmjenom, na godišnjem nivou, od tri milijarde i 30 miliona KM.

„Važno je da se robna razmjena sa Republikom Italijom konstantno povećava, sa značajnom pokrivenošću od strane BiH, od preko 60 posto“, istakao je Šarović.

Na sastanku je razmatran prijedlog o zaključivanju sporazuma između dvije zemlje, u oblasti poljoprivrede i šumarstva, kako bi se, kroz različite projekte, iskoristila značajna finansijska podrška Republike Italije. Takođe je, sa italijanske strane, upućen prijedlog za zaključivanje sporazuma o zaštiti prirodne okoline i klimatskih promjena.

Ambasador Minazi uručio je ministru Šaroviću poziv italijanskog ministra za ekonomski razvoj Karla Kalende (Carlo Calenda) za prisustvo na Samitu za Zapadni Balkan u Trstu 12. jula, gdje će Bosna i Hercegovina, za finansiranje iz fondova Evropske unije, kandidovati značajne razvojne projekte.