BiH

Šarović: Uskoro zabrana uvoza vozila ispod standarda “Euro 4”

19/01/2016

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine uskoro bi moglo usvojiti inicijativu kojom bi se zabranio uvoz automobila koji ne ispunjavaju minimalni ekološki standard motora “Euro 4”, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovu informaciju potvrdio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović.

“Riječ je o zabrani uvoza automobila čija starost prelazi 10 godina. Mislimo da će ova mjera pomoći kvalitetu zraka i ambijenta u BiH. Godišnje se u BiH uveze preko 30 hiljada automobila sa standardom ‘Euro 3’, a novih automobila je manje od 50 posto. Predložili smo i niz novih mjera koje se odnose na pitanja testiranja izduvnih gasova, uvjereni smo da će ova inicijativa ubrzo biti implemetirana”, rekao je Šarović.

Zbog enormnog zagađenja zraka u BiH u decembru prošle godine, Vijeće ministara BiH naložilo je nadležnim institucijama preduzimanje hitnih aktivnosti na izmjeni regulativa o uvozu vozila u BiH.

Komentari

1 Comment

  1. Haso

    20/01/2016 at 00:59

    Hahahaha……koja demagogija….Na zapadu drzava stimulise ugradnju uredjaja za plinski pogon automobila upravo radi smanjenja zagadjenja od izguvnih gasova. Kod nas drzava uvodi "kaznu" u vidu jos jedne putarine koju placaju vozila na plinski pogon, tako da vlasnik vozila koji ima ugradjen plinski pogon motora u vozilu, placa kaznu sto manje zagadjuje okolinu svojim vozilom i to tako sto plati normalnu putarinu a onda jos jednu putarinu (citaj kaznu) zato sto ima plinski pogon motora. Koji paradoks…u Evropi se stimulise ugradnja plinskog pogona motora a u BiH…se kaznjavaju oni koji imaju ugradjen plinski pogon u vozilu. Manite se vise demagogije, uzmite narodu i dusu jer samo nam je jos dusa ostala…a tako i treba kad smo svi redom blesavi pa vam vec 25 godina dajemo glasove.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.