Šarović: Vijeće ministara neće glasati o Popisu stanovništva

BiH

sarovic

Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je danas da Vijeće ministara BiH neće donositi odluke o Popisu stanovništva u BiH 2013. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

On je istakao da poziva nadležne institucije da ulože napore kako bi došlo do objavljivanja rezultata popisa

“To je već bilo na Vijeću ministara, mi smo podržali popisni tim da izvrši svoju obavezu i da u predviđenom roku nađe odgovarajuća rješenja oko pitanja oko kojih se nisu usaglasili. U ovom trenutnku, Vijeće ministara BiH nema ni zakonsku obavezu, niti će presjecati na bilo koji način. Nema potrebe za strepnju nekih funkcionera koji su poručili kako je, kao, sudbina popisa u rukama članova Vijeća ministara BiH. Dakle, nećemo glasati o tome. Popis stanovništva je bitan i važan za cijelo društvo”, rekao je Šarović.

Kada je riječ o implementaciji izvoza bh. mlijeka u zemlje Evropske unije (EU), Šarović je rekao da očekuje dobre ocjene od inspekcije iz Dablina koja je tim povodom trenutno u posjeti BiH.

“Danas je u kancelariji za veterinarstvo u posjeti inspekcija iz Dablina koja treba da vidi koliko smo napredovali, a obećali smo da ćemo unaprijediti taj sistem kontrole i komandni lanac kako bi dostigli standarde za proizvodnju i plasman mlijeka. Oni su ovdje deset dana, vidjet ćemo šta smo postigli, imamo jednu slabu tačku koja se tiče zakona ali sam ja, nakon više mjeseci rada kroz radne grupe i konferencije, odlučio da zakone pustim u proceduru (Zakon o hrani, Zakon o veterinarstvu i Zakon o poljoprivredi) i to je vijest koju ću prenijeti inspektorima iz Dablina. O tome sam proteklih dana razgovarao sa ministrima, najveći dio pitanja smo usaglasili. Naša je odgovornost za hiljade porodica i radnih mjesta i ne smijemo se igrati. Neka se kaže šta u zakonima nije dobro i šta ne valja, opredijelili smo se svi da ćemo raditi u skladu sa Akcionim planom, iza njega su stale sve institucije u zemlji. Odlučan sam da ovo istjeramo do kraja. Ova zemlja treba da usvaja evropske standarde ukoliko želi da podigne svoju ekonomiju”, istakao je Šarović dodajući kako entitetske institucije imaju rok za dostavu svog mišljenja o pomenutim zakonima u proceduri.

Kada je riječ o bh. firmama koje izvoze mlijeko u EU, Šarović je rekao kako “zasigurno zna” da tri mljekare Meggle, Livno i Mlijekoprodukt izvoze svoje proizvode.

“Znam sigurno da tri izvoze, za četvrtu nisam siguran, nemam podatke o tome. Ali ove tri uveliko izvoze u zemlje Evropske unije, uskoro ćemo imati neke ohrabrujuće rezultate”, zaključio je Šarović.