Šarović zatražio ukidanje zabrane izvoza voća i povrća u Rusiju

BiH

sarovic
Mirko Šarović

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović uputio je pismo direktoru Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije Sergeju Aleksejeviču Dankvertu, kojim ga je obavijestio da su u Bosni i Hercegovini preduzete neophodne i kredibilne mjere za usavršavanje sistema fitosanitarne zaštite i kontrole tokom proizvodnje i pripreme roba namijenjenih za izvoz u Rusku Federaciju.

Ministar Šarović je, kako je saopćeno iz njegovog kabineta, dao garancije da će se proizvodi iz BiH izvoziti u Rusku Federaciju u skladu sa standardima koje zahtjeva Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije,

Imajući u vidu da je BiH preduzela sve neophodne mjere za otklanjanje nedostataka naznačenih u Izvještaju Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor od 26. augusta ove godine, ministar Šarović je zatražio da se odmah ukinu mjere zabrane izvoza voća, povrća i drugih proizvoda biljnog porijekla iz BiH u Rusku Federaciju uvedene 4. augusta, saopćeno je iz kabineta ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.